Menu
RSS

Stoltenberg zabrinut zbog ruskog uticaja u BiH

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, nakon sastanka održanog u ponedjeljak u Sarajevu sa delegacijom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine izjavio je da je zabrinut zbog ruskog uticaja i retorike podjela BiH. "Zabrinuti smo secesionističkom i retorikom podjele, kao i vanjskim uticajem, posebno Rusije. To prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme", rekao je Stoltenberg.

Istakao je da NATO ostaje predan saradnji sa Bosnom i Hercegovinom, ali nije ukazao na ništa konkretno. "Mi smo izuzetno predani sigurnosti i stabilnosti ovom regionu. Vi znate da smo godinama tome predani jer vaša država ima značaj za cijeli region Zapadnog Balkana. Stoga produbljujemo našu saradnju, naš politički dijalog i našu praktičnu saradnju. NATO štab u Sarajevu pruža podršku misiji EU Althea", kazao je on te pohvalio bh. put prema Evropskoj uniji.

Posjeta generalnog sekretara NATO-a Bosni i Hercegovini izazvala je reakciju i Ambasade Rusije. U svom komentaru osvrnuli su se na njegovu izjavu o uticaju Rusije u BiH, kao i o EUFOR-ovoj misiji Althea.

"Generalnom sekretaru NATO-a, izgleda, nešto nije u redu sa logikom. Sa jedne strane, govori o destabilizirajućem uticaju Rusije, a sa druge strane pozdravlja jednoglasnu odluku u Vijeću sigurnosti UN-a o produžetku misije Althea, koju smatra stabilizirajućim faktorom. Kao što je poznato, Rusija je principijelno podržala ovu odluku. Pitanje je - kakav je, ipak, Rusija faktor u Bosni i Hercegovini koju smatra prijateljskom zemljom", navodi se u komentaru Ruske ambasade u BiH.

I visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se u ponedjeljak u Sarajevu sa generalnim sekretarom NATO-a , a ovim povodom su razgovarali o sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu. Schmidt je iskoristio ovu priliku da Stoltenbergu zahvali na kontinuiranoj posvećenosti NATO-a ovom regionu. Naglasio je i strateški značaj euroatlantskih integracija za BiH, ističući njihov pozitivan uticaj na sigurnost, ekonomski razvoj i ukupnu stabilnost.

"Samo funkcionalna država može završiti proces integracija", kazao je visoki predstavnik, dodajući da je u tom pogledu NATO nezamjenjiv partner BiH, dodajući, sa obzirom na navedeno, da su EUFOR i OHR još uvijek potrebni u Bosni i Hercegovini. "Misija EUFOR-Althea mora zadržati svoj puni mandat i kapacitet da u kratkom roku rasporedi trupe. Procesi evropskih integracija i implementacije Daytona međusobno se ne isključuju i nisu kontradiktorni. Naprotiv, oni su komplementarni i uzajamno se podržavaju, ako se njima upravlja na koordiniran način", ističe Schmidt.

"NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo vidjeti mirnu državu u srcu stabilnog regiona, a Vaš autoritet kao visokog predstavnika je od vitalnog značaja za jedinstvo i pomirenje u ovoj zemlji. Svaki pokušaj podrivanja Vašeg autoriteta vodi BiH unazad, a ne naprijed. Pozdravljajući produžavanje EUFOR-ove misije Althea početkom ovog mjeseca, NATO ostaje potpuno predan uspjehu misije", rekao je Stoltenberg.