Log in

Trend malih zanatskih pivovara u Bosni u začetku

Zanatsko pivarstvo je još u začetku u Bosni i Hercegovini u odnosu na druge zemlje u regiji

BRČKO - Prva zanatska pivara na području sjeveroistočne Bosne, sa sjedištem u Brčkom, ove godine je na tržište plasirala zanatsko pivo pod brendom Laufer. Iza tog projekta stoji tehnolog Kosta Stevanović, koji je svoj strastveni hobi pretvorio u preduzetnički poduhvat i domaćem tržištu ponudio zanatsko pivo proizvedeno od kvalitetnih prirodnih sastojaka.

„Vjerujem u svoj proizvod, ali i u konzumente koji znaju prepoznati i za sebe odabrati najbolji kvalitet u izboru piva u kojem će moći istinski uživati“, izjavio je Stevanović dodajući da o kvalitetu brine visokokvalifikovano osoblje.

Sve organoleptičke osobine tog zanatskog piva, kako je dodao, dolaze od spoja prirodnih sirovina i esencijalnog sastojka - strasti i vještine tehnologa. Po uzoru na recepture stare stotinama godina, to pivo proizvedeno je od četiri osnovne sirovine - ječmenog slada, hmelja, pivskog kvasca i vode, u skladu s njemačkim srednjovjekovnim zakonom o čistoći piva Reinheitsgebot, odnosno bez ikakvih aditiva koji utiču na gubitak izvornog okusa piva.

U zemlji postoji nekoliko zanatskih pivara, te iako je ponuda još ograničena, primijetan je pozitivan trend na tržištu, jer sve više kvalitetnih ugostiteljskih objekata žele uvrstiti zanatsko pivo na svoje menije.

„Zanatsko pivarstvo je još u začetku u Bosni i Hercegovini u odnosu na druge zemlje u regiji i želja mi je, vjerujem kao i svim domaćim pivarima, da zanatsko pivo bude nezaobilazan dio ponude većine ugostiteljskih objekata“, dodao je Stevanović, prenosi Fena.

-8°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 4.83 km/h

  • 03 Jan 2019 -1°C -6°C
  • 04 Jan 2019 -2°C -7°C