Menu
RSS
Banner 02

BiH kreditni rejting B+ sa stabilnim izgledima

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) zadržala je kreditni rejting Bosne i Hercegovine na ocjeni B+ sa stabilnim izgledima. U izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, analitičari S&P predviđaju da će se u periodu od 2024. do 2027. ekonomski rast povećati oko tri posto u realnom iznosu, zahvaljujući većoj potrošnji usljed smanjenja inflatornih pritisaka, nekoliko investicijskih projekata i jačanju vanjske potražnje.

Uprkos internim i eksternim izazovima, ekonomija Bosne i Hercegovine pokazala je otpornost tokom 2023. godine, uz procjenu rasta realnog GDP-a od oko dva posto, nakon ekspanzije od skoro četiri posto u 2022. godini, saopšteno je iz Centralne banke BiH (CBBiH). U saopštenju se navodi da je usporavanje ekonomskog rasta posljedica slabijih performansi u ključnim trgovinskim partnerima Bosne i Hercegovine, uglavnom iz Evropske unije, te uticaja visoke inflacije na privatnu potrošnju.

Svijetlu tačku, kako navode analitičari, predstavlja snažna ekspanzija turizma od 15 posto u prva tri kvartala 2023. godine, čime je podržan ekonomski rast zemlje. Od 2024. godine, prema ocjeni analitičara S&P, Bosna i Hercegovina će zabilježiti ekonomski rast koji će biti podržan ekonomskim oporavkom ključnih trgovinskih partnera u eurozoni, što bi trebalo podstaći rast izvoza.

Inflacija je u novembru pala na 1,7 posto, te se očekuje da će to uticati na realni rast plata i privatnu potrošnju. Takođe, očekuje se nekoliko velikih investicijskih projekata, posebno u oblasti energije i izgradnje puteva, što će podržati rast tokom narednih nekoliko godina. Neto dug BiH iznosi oko 20 posto GDP-a, što je umjeren dug za zemlje u razvoju, a analitičari očekuju da će deficit tekućeg računa ostati na niskom nivou i u narednih četiri godine. Takođe se očekuje da će BiH zadržati aranžman valutnog odbora.

Prema navodima analitičara, do povećanja kreditnog rejtinga može doći ukoliko se postignu na konsenzusu zasnovanih političkih odluka, što bi, u srednjem roku, moglo ubrzati reforme i ekonomski rast, navodi se u saopštenju CBBiH.

Na osnovu odluka Vijeća ministara, Bosna i Hercegovina je potpisala ugovore za izradu i praćenje suverenog kreditnog rejtinga BiH sa dvije međunarodne rejting agencije, Moody's Investors Service i Standard & Poor's. Potpisnik u ime Bosne i Hercegovine je Ministarstvo finansija i trezora BiH. Centralna banka BiH, u svojstvu fiskalnog agenta Ministarstva finansija i trezora BiH, koordinira izradu i praćenje suverenog kreditnog rejtinga BiH.

Kao rezultat svojih analiza u februaru 2024. agencija Standard & Poor's potvrdila je Bosni i Hercegovini suvereni kreditni rejting B+ sa stabilnim izgledima, dok je u julu 2022. agencija Moody's Investors Service potvrdila Bosni i Hercegovini suvereni kreditni rejting B3 sa stabilnim izgledima. Agencije daju mišljenje za izglede ili očekivanja (engleski outlook) u vidu opisne ocjene u kom smjeru bi se rejting mogao kretati u budućnosti. Izgledi mogu biti pozitivni, stabilni, negativni i promjenjivi u zavisnosti od razvoja događaja.