Menu
RSS
Banner 01

Zečević: Bh. snage moraju zadržati mirnu glavu

Advokat i novinar Senad Pećanin gostujući u programu TV N1 upozorio kako Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i bh. entiteta Republika Srpska, ima jasnu strategiju kako će na liniju razgraničenja izvesti policiju, rezervni sastav, lovačka društva i dobrovoljce, kako bi realizirao svoje dugogodišnje prijetnje o secesiji manjeg bh. Entiteta, prenosi Slobodna Bosna.

Nakon ovog upozorenja koje je zabrinulo bosanskohercegovačku javnost, u četvrtak ujutro su, kao i 90-ih godina, Javni servis Republike Srpske RTRS preplavile izjave zabrinutih zvaničnika SNSD-a o navodnim saznanjima da se na predsjednika RS Milorada Dodika sprema atentat. Tim je povodom Slobodna Bosna kontaktirala vojnog stručnjaka, profesora sa Katedre za odbrambene tehnologije na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, Berku Zečevića.

"Suštinski, neko može pokrenuti aktivnosti da se izvrši povlačenje dijela oficira i vojnika iz Oružanih snaga, ali ne smiju povući ni oružje ni municiju, jer je to u ovom momentu pod nadzorom EUFOR-a i NATO-a. Bilo ko da to pokuša krši Dejtonski sporazum, odnosno ono što je 2004. i 2005. godine, kada su formirane OS, definirano", pojasnio je Zečević.

"Time bi automatski rekli oružanim snagama međunarodne zajednice da imaju pravo da dejstvuju. Onoga trenutka kada je gospodin Dodik formirao Žandarmeriju u RS, to je već bio prvi indikator da on već dugoročno planira da napravi paravojnu formaciju, između policijskih i vojnih formacija, koja djeluje na prostoru RS-a i on njih može da izvede na entitetsku granicu, ali ne smije spriječiti tok saobraćaja i ljudi.

Ne bi smio vršiti kontrolu ko prolazi i šta prolazi kroz saobraćajne tokove na linijama entiteta", pojasnio je Zečević za Slobodnu Bosnu dodajući da je neosporno da u narednom periodu možemo očekivati Dodikove pokušaje, ne da izvrši disoluciju, nego da stvori konfederaciju u BiH. "To znači da se RS neovisno ponaša u odnosu na politiku BiH. To je neminovna činjenica imajući u vidu kuda ovaj njegov trend ide i pitanje je samo trenutka kad će on dobiti mig od svojih strateških partnera koji mu definiraju logistiku i koncept djelovanja".

Zečević je prokomentarisao i propagandu koja se planira sa RTRS-a: da Dodik, kao ni srpski zvaničnici nisu sigurni u Sarajevu, da se na njega sprema atentat, da se stanovništvo FBiH naoružava i da oni nemaju namjeru napasti. On navodi kako su u ovom momentu probosanske snage u pat-poziciji i ne zbog toga što su slabe ili ne mogu nešto preduzeti, nego ne smiju.

"To bi onda stvorilo pretpostavku da oni rade na razgradnji Dejtonskog sporazuma i toga su svjesni svi. To što sada propagandu iz RS-a definiraju rukovodioci u svojim izjavama u medijima podsjeća na onu situaciju iz '80-ih godina, pa do negdje 1995. da su oni ugroženi.