Menu
RSS

Električni automobili u BiH bez carina i u 2024.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je nedavno Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila, do 31. decembra 2024. godine. Odlukom su ukinute carine na uvoz električnih automobila, te smanjene carinske stope sa 15 na 5 posto za uvoz hibridnih automobila, čime se stvaraju preduslovi za masovniji uvoz električnih vozila.

Ova odluka donesena je na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a njom je produžen period važenja ranije odluke donesene u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH. Donesena mjera predstavlja finansijsku podršku građanima te javnom i privatnom sektoru za kupovinu i uvoz električnih automobila i smanjenje zagađenja vazduha.

Mjera bi, kako tvrde u Vijeću ministara BiH, usmjerena i na bolju zaštitu životne sredine uz podizanje bezbjednosti u saobraćaju, te otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa, kao i rast ulaganja u električne punionice. Međutim, ova mjera je više u skladu sa proklamovanom takozvanom zelenom agendom koju zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Državama pokušaju nametnuti širom svijeta.

Prema podacima Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, u Bosnu i Hercegovinu je do oktobra 2023. godine uvezeno 209 električnih automobila, što predstavlja porast za više od 300 odsto u odnosu na 2022. kada ih je uvezeno 69. Hibridnih vozila je zaključno sa krajem oktobra 2023. uvezeno 826, plug-in hibrida 58, dok je u istom periodu ukupno 936 ovakvih vozila prvi put registrovano u BiH.

Haris Muratović, brand manager prodaje električnih automobila, smatra da postoji nekoliko razloga zbog čega je došlo do povećanja uvoza električnih vozila, te, kako kaže, to je veliki skok uvoza (300 posto, sa 69 komada na 209) u odnosu na pethodne godine, prenose lokalni mediji.

"Prvi razlog su subvencije koje je Vlada FBiH dala za nabavku ovih vozila, tako da su i fizička ali i pravna lica odlučila da masovno kupuju ova vozila. Druga stvar zbog čega se ljudi odlučuju na kupovinu jeste cijena, koja ovim vozilima opada na našem tržištu za 10 do 15 posto, rekao je on za Nezavisne novine i istakao da će se taj trend nastaviti i u narednim godinama.

"Troškovi servisa električnih automobila su takođe povoljniji za 70 posto. Mi očekujemo da će se trend prodaje ovih automobila, bilo da su u pitanju nova ili rabljena, nastaviti i povećati, te slijediti primjer država u okruženju kao što su Hrvatska, Srbija i Crna Gora, koje odavno imaju subvencije i masovniju prodaju tih auta", dodao je on.

Ističe da se nada da će subvencije za nabavku električnih vozila biti usvojene i u Republici Srpskoj, pa bi to, kako kaže, sigurno u velikoj mjeri uticalo da se dodatno povećava uvoz ovih vozila.