Log in

Investicije u Hercegovinu sahranjene i pohranjene

U upravi Swisslion ističu da su razlozi za zatvaranje brojni, a da je najveći među njima - nerentabilnost

NEVESINJE - Fabrika Swisslion u Nevesinju više ne radi. Bez posla je ostalo 38 radnika. U upravi fabrike ističu da su razlozi za zatvaranje brojni, a da je najveći među njima - nerentabilnost. Predsjednik poslovnog sistema Swisslion Rodoljub Drašković kaže za Avaz da ovo nije politička odluka, nego ekonomska.

„Normalno je da procesna oprema danas ide tamo gdje postoje bolji tržišni uslovi i gdje vladaju zakoni ekonomije i tržišta. Poslovni sistem Swisslion donio je odluku prema kojoj nemamo interesa da fabrika ostane u Nevesinju, jer radi s kapacitetima od svega 25 posto“, istakao je Drašković.

Na drugoj strani, dodaje on, postoje tržište i odlični uvjeti za priređivanje i zbog toga oprema iz Nevesinja ide tamo „gdje poslovni sistem ima ekonomskog interesa“. „Idemo tamo gdje nam država obezbjeđuje svu infrastrukturu za instaliranje te opreme i gdje nam je tržište na raspolaganju i gdje će kapaciteti biti uposleni sto posto. Sljedeći faktor su kadrovi. Nemamo potencijal kadrova u Hercegovini da bismo dalje razvijali industriju“, kazao je Drašković.

On dodaje da kompanija pet godina investira u kadrove, a potom državni i općinski organi vrbuju te kadrove i vode ih tamo „gdje se ništa ne radi, a gdje je zagarantovana i plata i radni staž do kraja vijeka“. „U takvim tržišnim uslovima mi ne možemo raditi“, kaže Drašković.

On ponavlja da je jasno rekao da praznog hoda ni on ni poslovni sistem neće imati u Hercegovini i da su „daljnje investicije u ovom dijelu BiH sahranjene ili pohranjene“. „Sve zavisi od tržišnog ambijenta koji nam bude obezbijeđen“, ističe Drašković. „Da se mi ne bavimo ekonomijom i zakonima ekonomije, ne bismo danas bili jedna od vodećih kompanija u Evropi. Investirat ćemo tamo gdje imamo ekonomskog interesa“, rekao je Drašković.

-8°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 4.83 km/h

  • 03 Jan 2019 -1°C -6°C
  • 04 Jan 2019 -2°C -7°C