Log in

Bingo preuzima krajišku kompaniju Adna Commerc

Kupovinom kompanije Adna Commerc tuzlanski Bingo znatno će ojačati tržišno učešće u Krajini

SARAJEVO - Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo je tuzlanskom Bingu u vlasništvu Senada Džambića da preuzme trgovinsko preduzeće Adna Commerc iz Bosanske Krupe u vlasništvu Zlatana Jusića. Bingo je sa kompanijom Adna Commerc potpisao pismo namjere o kupoprodaji 100-postotnog udjela 9. oktobara 2018. godine. Riječ je o ukupno pet trgovinskih objekta smještenih u Bosanskoj Krupi (dva), Cazinu, Bihaću i Velikoj Kladuši.

Kupovinom kompanije Adna Commerc tuzlanski Bingo će znatno ojačati tržišno učešće u Krajini, ali i dodatno učvrstiti lidersku poziciju na tržištu BiH. Sa svojih 185 poslovnica širom BiH, i više od 7000 uposlenih, Bingo je uvjerljivo najveći maloprodajni lanac u BiH i najveći privatni poslodavac u BiH. Osim trgovine, u sklopu ove grupacije, posluje nekoliko proizvodnih preduzeća (proizvodnja flipsa, chipsa i drugih grickalica, proizvodnja konzumnih jaja, uzgoj brojler pilića, proizvodnja tjestenine, tekstilna industrija, proizvodnja papirne konfekcije, te proizvodnja i korištenje obnovljivih izvora energije).

Početkom ove godine, kompanija Bingo preuzela je Tuzlanski kiseljak koji je bio u vlasništvu Pivare Tuzla, a sredinom protekle godine Bingo je preuzeo i privatnu firmu Ingram iz Srebrenika. Ključni trenutak u poslovnoj ekspanziji tuzlanskog Binga desio se 2014. godine, kada je vlasnik kompanije Senad Džambić, odlučio kupiti 24 maloprodajna objekta Interexa, u vlasništvu francuske grupacije Intermarche. Tom akvizicijom, udio Binga na tržištu maloprodaje u BiH dostigao je gotovo 20 posto i bilo je samo pitanje vremena kada će Bingo skinuti s trona dugogodišnjeg trgovinskog lidera u BiH, Konzum Ivice Todorića.

-8°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 4.83 km/h

  • 03 Jan 2019 -1°C -6°C
  • 04 Jan 2019 -2°C -7°C