Aktuelno
Adisa Omerbegović Arapović, profesorica sa Burch Univerziteta i potpredsjednica SBB-a za ekonomsku politiku i strateški razvoj, izjavila je za Dan uživo N1 da je Britanska vlada nudila finansijsku podršku Ekonomskom vijeću, ali pod uslovom da članovi vijeća ne kritikuju rad Vlade Federacije BiH te da se pismeno obavežu na to.

Mediji su pisali kako je Omerbegović Arapović članica Nadzornog odbora javne kompanije NOS ali i članica Ekonomskog vijeća Vlade FBiH. Novinarka N1 je upitala da li to znači da je na budžetskoj platnoj listi na šta je odgovorila:

„Bila sam nominirana od strane Vlade FBiH za NOS, ali odluka o mom stranačkom angažmanu se kosila s takvim profesionalnim angažmanom i nisam članica NOS-a niti ću to biti. Neću primati naknade od budžeta i niko ne bio trebao biti u upravnim odborima ko je u politici.

Jesam članica Ekonomskog vijeća i također nije plaćen i to je javno obznanjeno. Članovi ovog savjeta su dobili nemoralnu ponudu od jedne strane ambasade da potpišemo da ne smijemo kritikovati Vladu FBiH i ja ga nisam potpisala. Nepricipijelno je jer će se odlučivati o bitnim stvarima u ovoj zemlji. Odlučila sam da ostanem profesorica i da primam tu platu i da utičem na javne poltike u ovoj zemlji. Ne moramo svi ući prljavi u politiku, možemo i čisti“.

Novinarka N1 je pitala koja ambasada je u pitanju. „Radi se o Britanskoj vladi koja je značajnim sredstvima pomogla rad vlada i to nije loše, ali to mora biti transparentno“, kazala je Omerbegović Arapović.

Omerbegović Arapović iznijela je i svoj stav o akcizama. "Protiv sam povećanja akciza i mislim da je uopšte stav SBB-a da nema dovoljno argumenata za dodatno poresko opterećenje građana. Potrebno je sanirati sve probleme koje tište ekonomiju BiH", istakla je ona za N1.

Dnevni avaz / N1 07. 10. 2017.

Preporuka urednika

Visoki profiti velikih firmi i sastavljanje kraja s krajem malih

U svijetu finansija postoje dva važna datuma. Prvi je sredinom godine (30. 6.), a drugi ... link

Dobit Bosnalijeka 542 hiljade KM, profit manji za 53 posto

Dioničko društvo Bosnalijek Sarajevo je u prvoj polovini 2017. godine ostvarilo 542 hiljade KM ... link

Završna faza tranzicije i pogubna privatizacija infrastrukture

Privatizacija. Nijedna riječ nije više korištena u ekonomiji BiH od kraja rata do ... link

Uloga mačke u poslovanju tri dominantna telekom operatora

Dioničko društvo BH Telecom Sarajevo prvo polugodište 2017. godine završilo je sa 36,4 ... link