Aktuelno
Koliko je pogrešna i nakaradna makroekonomska politika BiH, najbolje svjedoči i sljedeća vijest. Naime, internet-portal klix je nedavno objavio listu kompanija sa najvećim prihodom u 2017. godini, a među prvih pet se našla i kladionica Premier World Sport iz Čitluka!

Vjerovali ili ne, tako se rame uz rame sa Elektroprivredom BiH Sarajevo, Bingo Tuzla, Holdina Sarajevo i Optima Grupa Banja Luka, našla i kladionica Premier World Sport, sa ukupnim prošlogodišnjim prihodom od 640 miliona KM.

Istini za volju, prihod Elektroprivrede BiH je lani bio skoro duplo veći od prihoda kladionice - milijardu i 115 miliona KM - no svejedno, iza Premier World Sporta, pak, ostali su, recimo, ArcelorMittal Zenica, Konzum Sarajevo, BH Telecom Sarajevo, Aluminij Mostar i tako dalje. A ako jedna kladionica može ostvariti u toku jedne fiskalne godine veći prihod od telekoma ili, pak, od Aluminija... e, onda je stvarno nešto trulo u ekonomiji Bosne i Hercegovine.

Da cijela stvar bude još smješnija, pomenuta se kladionica nalazi i na listi deset najprofitabilnijih kompanija u zemlji. Tako je lani najveći profit ostvario tuzlanski Bingo (72 miliona KM), a slijede Autoceste FBiH (65 miliona KM), FDS (64 miliona KM), BH Telecom (60,7 miliona KM), Telekom Srpske Banja Luka (60 miliona KM), Prevent BH Visoko (46,8 miliona KM), NLB banka Banja Luka (46,7 miliona KM), HETA Sarajevo (45,8 miliona KM), a potom Premier World Sport (45 miliona KM) i EFT rudnik i termoelektrana Stanari (35 miliona KM).

Ipak, ovu listu najprofitabilnijih treba uzeti s velikom dozom rezerve, jer na njoj nema, recimo, drugih banaka iz BiH koje su ostvarile znatno bolji finansijski rezultat od pomenute NLB banke Banja Luka (naprimjer, UniCredit banka Mostar lani je prijavila profit veći od 80 miliona KM).

Ni pomenuti internet-portal ne navodi baš najjasnije ko je izvor pomenutih podataka. U tekstu se samo kaže “analizom izvještaja o poslovanju kompanija u BiH za 2017. godinu”, no, svejedno, opet ostaje činjenica da je jedna kladionica profitabilnija od, recimo, termoelektrane!

Interesantni su i komentari čitalaca na pomenuti tekst. Tako jedan od njih kaže, naprimjer, da je ovo pravi pokazatelj jada i bijede bh. ekonomije, jer su najprofitabilnije kompanije ona koja recimo ima monopol, zatim trgovački lanac i kladionica..., te dodaje “nigdje fabrike koja pravi pare”.

Drugi, pak, kaže da nije kriva kladionica za ovakvo stanje nego “krezava nepismena stoka koja se po cijeli dan kladi i glasa za ove koji su na vlasti”, a koji PDV-om oporezuju lijekove, knjige i udžbenike za školu, hljeb, mlijeko i brašno, ali ne i klađenje.

Treći kaže da su uglavnom budžetlije “krezava nepismena stoka”, a četvrti da “pošteni Bošnjo ostavi godišnje 640 miliona KM u kladionici, a onda izađe na ulice i kuka na loše stanje u državi”, te sugeriše da ljudi s vlasti trebaju ovaj podatak objaviti svaki put kada se neko počne žaliti.

U svakom slučaju, kako se god okrene i iz kojeg se god ugla sagledaju pomenuti podaci, oni, nažalost, veoma ilustrativno ukazuju na loše stanje i u državi i u ekonomiji i u društvu u cjelini u BiH. Jer, zaista, porediti podatke s liste kompanija sa najvećim prihodom lani sa, recimo, četvrtog i petog mjesta su poražavajući. Jedna Optima Grupa, sa godišnjim prihodom od 728 miliona KM nalazi se na četvrtom, a kladionica Premier World Sport sa 640 miliona KM prihoda na petom.

Evo, podsjetimo se samo ukratko ko je i šta je Optima Grupa. Riječ je o grupaciji kompanija iz RS-a, čije je sjedište u Banjoj Luci, a koja se bavi preradom nafte i proizvodnjom i prodajom naftnih derivata, te proizvodnjom i veleprodajom baznih ulja, parafina, motornih ulja i maziva. U sastavu Optima Grupe su maloprodajna mreže benzinskih pumpi Nestro Petrol, a zatim Nestro Banja Luka, Rafinerija nafte Brod i Rafinerija ulja Modriča.

Optima Grupa se nalazi i na listi deset najvećih izvoznika iz BiH, a grupacija se nalazi i na bijeloj listi Uprave za indirektno oporezivanje BiH koja redovno izmiruju obaveze po osnovu indirektnih poreza. Vlasnik Optima Grupe je ruski naftni gigant Zarubezhneft. Odmah iza takve grupacije kod nas po ostvarenim prihodima je jedna kladionica, a ispred ArcelorMittala i Aluminija. Tužno, iz kojeg god ugla da pogledate, zar ne?

Dani 01. 06. 2018.