Aktuelno
Gotovo nekako neprimjetno outsourcing poslovanje stiglo je proteklih nekoliko godina i u Bosnu i Hercegovinu. To se, naravno, najbolje primijeti u sektoru informacionih tehnologija (IT), iako ovaj trend poslovanja uvezen sa Zapada nije zaobišao ni druge poslovne djelatnosti u našoj zemlji.

Podsjetimo se, dakle, prvo šta je uopšte outsourcing poslovanje. Outsourcing je kovanica od dvije engleske riječi - out, što znači van, napolje, te source, što znači izvor ili porijeklo. Međutim, u poslovnom smislu outsourcing se na ovim prostorima prevodi kao “poslovanje vani”, odnosno kao “izdvajanje posla”, a u izvornom engleskom jeziku označava davanje određenoga posla vanjskim dobavljačima, odnosno angažovanje vanjskih dobavljača za određeni posao.

Outsourcing nije, iako se posljednjih godina uglavnom veže za IT sektor, proizvod modernog vremena. Prvim slučajem outsourceinga smatraju se poslovni potezi iz 14. stoljeća, kada su trgovci iz cijele Evrope unajmljivali skladišta za svoju robu u Veneciji. No, vremenom, s razvojem digitalnih tehnologija, outsourcing je postao svojevrstan sinonim za softverske poslove i to na relaciji SAD - Indija.

U osnovi, princip outsourcing poslovanja je veoma jednostavan. Naprimjer, američka kompanija XY ugovori sa drugom američkom kompanijom izradu nekog softvera za, recimo, 20 miliona dolara. Potom XY nađe neku firmu u Indiji, recimo AB, i s njom dogovori taj isti posao, ali po cijeni od, recimo, 10 miliona dolara. Indijska AB završi posao i dobije novac, a američka firma gotov proizvod proslijedi svom naručiocu i bez puno muke i posla bude dobra 10 miliona dolara.

Vremenom su Indijci postali zahtjevniji u pogledu plaćanja pa se outsourcing poslovanje proširilo na cijeli svijet. Zapadne firme rado unajmljuju kompanije s Istoka da im završavaju poslove po daleko nižim cijenama i u principu svima je dobro. No, cijeli taj posao vremenom kvare novi igrači koji se nastoje ugurati na tržište i rade po još nižim cijenama... ali, šta se tu može, biznis je biznis.

Poznati guru menadžmenta Tom Peters je jednom rekao Do what you do best and outsource the rest, što bi u prevodu značilo da svaka kompanija treba raditi ono u čemu je najbolja, a sve ostalo prepustiti firmama specijaliziranima za te poslove. Tako je outsourcing postao novi model poslovanja u IT sektoru u svijetu.

Outsourcing je, naravno, stigao i u BiH. Prema podacima Poslovnih novina, IT sektor u našoj zemlji je svojevrsni lider među brzorastućim kompanijama u BiH, a firme iz ovog sektora, kao po pravilu, imaju veliki rast prihoda, izvoza i broja uposlenih iz godine u godinu. Recimo, jednoj softverskoj kompaniji iz Mostara prihodi su u 2016. porasli na 16,2 miliona KM sa 8,8 miliona KM iz 2015. Izvoz istoj kompaniji iz Mostara u istom vremenskom periodu je porastao sa četiri na 7,2 miliona KM. Drugoj kompaniji iz Sarajeva, koja je tek nedavno krenula s poslovanjem, broj uposlenih je porastao sa 40 iz 2015. na 79 u 2016, a prihodi sa 2,6 na 4,8 miliona KM. I da ne nabrajamo dalje, jer je ovakvih i sličnih primjera i previše.

Koliko je outsourcing uzeo maha u BiH među IT kompanijama, svjedoče i internet-prezentacije tih firmi. Vjerovali ili ne, većina bh. IT kompanija uopšte nema web site na maternjem jeziku, nego samo, jedino i isključivo na engleskom, što, zapravo, veoma jasno oslikava u kojem smjeru idu njihovi poslovni interesi i zanimanja.

Osim pomenutog, IT kompanije su u prednosti nad drugim i zbog slijedećih razloga. Naime, u kompaniju u IT sektoru zaista ne morate u startu mnogo uložiti. Dovoljno je da znate programiranje ili da imate ljude koji to znaju, osim toga, treba vam još nekoliko računara i internet-konekcija. I čim to imate - cijeli svijet vam bukvalno postaje tržište.

Naravno, cijelu ovu idilu kvare dešavanja na tržištu. Kako su vremenom Indijci postali zahtjevni i skuplji u smislu posla i poslovanja, tako se sada pojavljuju svuda po svijetu i novi IT igrači koji još nižim cijenama pokušavaju naći svoje mjesto pod suncem. Paralelno sa enormnim rastom poslovanja bh. IT kompanija, posljednjih godina pojavila se i “nelojalna konkurencija” iz Rumunije i Bugarske koja outsourcing poslove obavlja po još nižim cijenama od bosanskohercegovačkih firmi, što svakako nije baš pretjerano dobra vijest za sve takve proizvode sa markicom Made in BiH.

U svakom slučaju, outsourcing biznis je već davno stigao u BiH, no hoće li se uspjeti zadržati na ovim prostorima, za sada niko ni približno ne može naslutiti relevantan odgovor. Dakle, baš kako se kaže - živi bili pa vidjeli.

Dani 27. 04. 2018.