Aktuelno
Posljednjih dana lokalni mediji objavljuju nepotvrđene informacije prema kojima će se proizvodnja cigareta aura, code, diva pa čak i drina, ubrzo izmjestiti iz pogona Fabrike duhana Sarajevo (FDS) u Hrvatsku ili Srbiju. Prema dobrom starom običaju ovdašnjih dužnosnika, direktor FDS-a je naravno nedostupan za izjave, a iz međunarodne korporacije British American Tobacco (BAT), koja je preko austrijskog CID Adriatic Investmentsa većinski vlasnik FDS-a (86,5 posto dionica), nisu ni potvrdili ni negirali te informacije, navodeći da je to poslovna tajna. S druge strane, kako prenose mediji, predsjednik Udruženja dioničara Dividenda tvrdi da su svi pomenuti brendovi cigareta osim drine već ugašeni, dodajući da u javnosti kruži dopis kojim direktor sarajevske kompanije moli BAT da ne “premješta brendove do izbora kako se radnici ne bi uznemirili”. Pitanje, dakle, glasi šta se zaista dešava sa FDS-om.

Idemo redom. U prvih šest mjeseci 2018. godine FDS je prema finansijskom izvještaju uknjižio gubitak od 6,4 miliona KM. Gubitak je u odnosu na isti period lani, kada je minus iznosio nekih 766 hiljada KM, povećan, što nije dobar znak. Međutim, s druge strane, FDS je 2017. godinu završio sa 64,1 milion KM dobiti. Međutim, većina tog novca pristigla je od prodaje stalnih sredstava (oko 70 miliona KM), pri čemu prihodi kompanije zapravo padaju, sa 33,1 u 2016. na 26,7 miliona KM u 2017. godini. Rezultat iz redovne aktivnosti FDS-a za tu godinu je iznosio minus od dva miliona KM. Skupština dioničara pri tome je nedavno trebala raspravljati ili je već raspravljala o isplati dividende od 2,30 KM po dionici, ali i o promjeni imena i sjedišta društva. Dakle, definitivno se nešto ipak dešava u FDS-u.

Iako još nema službenih potvrda o izmještanju proizvodnje iz pogona FDS-a u Hrvatsku ili Srbiju, ovakve i slične stvari lako su se mogle naslutiti i prije nekoliko godina kada je Fadil Novalić, aktuelni premijer Vlade FBiH, ponosno najavio prodaju 39,9 posto dionica FDS-a za samo 42,7 miliona KM BAT-u. Sjetimo se da je tada premijer obilazio lokalne medije ističući kako je dolazak korporacije BAT - jedne od najvećih, kako je rekao, multinacionalki - događaj o kojem bruji u svjetskom investicijskom okruženju te da je dolazak tako ozbiljnih investitora najbolji dokaz da smo na putu ka ekonomskom oporavku.

Međutim, Fadil (oprosti) Novalić tada je “zaboravio” pomenuti da Vladin paket dionica nije direktno prodat BAT-u, nego nepoznatoj austrijskoj kompaniji CID Adriatic Investments koja je zastupala interese britansko-američke korporacije, što je itekako važan pravni detalj. Osim toga, svakome ko poznaje poslovanje multinacionalnih korporacija odmah je bilo jasno da će se u cilju optimizacije i globalizacije proizvodnje pogoni u Sarajevu polako početi hladiti i radnici slati na odmor, jer multinacionalke, kako ih zove aktuelni premijer, u osnovi u ovakvim slučajevima i ne kupuju proizvodnju, nego tržište. Tome u prilog svjedoče i vijesti iz duhanske industrije cijele Bosne i Hercegovine. Nedavno je, recimo, Bulgartabac zatvorio Fabriku duvana Banja Luka nakon što je sve brendove cigareta te kompanije prodao BAT-u. Od prodaje Vladinih dionica FDS je do danas pak prepolovio proizvodnju i rad sveo na jednu smjenu, a nije naodmet u ovom kontekstu pomenuti i nesretnu sudbinu Fabrike duhana Mostar koja je, nakon blamaže sa bugarskim investitorom Pazardjik BT kojem je prodata za samo 102 hiljade eura, jednostavno ugašena!

U međuvremenu, multinacionalka BAT je u potpunosti preuzela tržište duhana u BiH, pokazala je i nedavno objavljena analiza Euromonitora. BAT je ulogu “centralnog igrača” na bh. tržištu preuzeo od američkog Philip Morrisa i sada samo od te korporacije zavisi šta će se dalje dešavati sa FDS-om, odnosno hoće li proizvodnja u njegovim pogonima preživjeti ili će biti izmještena ili ugašena. Odgovor na pitanje da li će FDS slijediti sudbinu banjalučke i mostarske fabrike znaju trenutno samo ljudi u BAT-u, a oni se uglavnom ne izjašnjavaju o tome. Ponude oni umjesto odgovora na to konkretno pitanje, doduše, nekakve šture birokratske odgovore tipa zbog optimiziranja proizvodnje moramo određene proizvode seliti iz jedne tvornice u drugu pa se tako, naprimjer, dešava da iz Rumunije nešto preselimo u Hrvatsku, a onda iz Hrvatske u Srbiju i tako dalje, ali u osnovi konkretnog i jasnog odgovora - nema. Naravno, na cijelu se tu priču odmah u svrhu spin-efekta krene i sa pominjanjem ogromnog crnog tržišta u BiH, zakona, propisa, akciza i slično, ali na kraju, kada se sve to temeljito prežvaće, opet isto - jasnog odgovora jednostavno nema.

Međutim, u Udruženju Dividenda smatraju da je odgovor na pitanje izmještanja proizvodnje iz FDS-a i više nego jasan. Dodaju da su tržišni uvjeti i problemi postojali i prije BAT-a, ali da je ključni problem što se danas u FDS-u niko ne bavi tom fabrikom, njenom proizvodnjom i proizvodnom linijom, već ogromnim bogatstvom koje je FDS imao i dalje ima. U ovom slučaju vrijedi obratiti pažnju na ove navode iz Udruženja Dividenda i pomenuti finansijski izvještaj FDS-a iz 2017. godine. Obratite pažnju i na iznos za koji je prodat Vladin udio u FDS-u te na iznos novca koji je prema finansijskom izvještaju pristigao na račune kompanije od prodaje stalnih sredstava, a koji će ubrzo biti isplaćen kao dividenda. A 86,5 posto dividende bit će uplaćeno na račun austrijskog CID Adriatic Investmentsa. Sada ona priča Novalića od prije nekoliko godina o događaju o kojem bruji svjetsko investicijsko okruženje i o dolasku ozbiljnih investitora kao najboljem dokazu o našem putu ekonomskog oporavka dobija sasvim drugačiji izgled, zar ne?

Prije desetak godina FDS je iznajmio veliku jahtu da u vodama oko Dubrovnika svoje poslovne rezultate proslavi sa poslovnim partnerima. Sjetite se, dionice FDS-a nominalne vrijednosti 100 KM tada su se na berzi prodavale po 700 ili 800 KM. Kamera jedne ovdašnje televizije zabilježila je detalje sa te proslave - kompletan prvi, drugi i treći saf SDA šepurio se na palubi jahte gurajući se između pokojeg zbunjenog poslovnog partnera. Nažalost, sudeći prema navodima iz Udruženja Dividenda, situacija se od tada nije mnogo promijenila. Kažu da direktor moli BAT da ne izmješta proizvodnju prije izbora da se radnici ne bi uznemirili. A poslije izbora? Valjda može? U Dividendi to vide kao dokaz da je direktor sve vrijeme zapravo radio pod uplivom stranke, a da je član te stranke, dakle premijer Novalić, prije nekoliko godina odredio prodajnu cijenu FDS-a za BAT. I zaista, sada većinski vlasnik sa 86,5 posto dionica može da radi šta hoće. I u Dividendi ponavljaju da je apsolutno tačno da su svi brendovi osim drine već ugašeni, a da je drina vezana samo za zalihe koje trenutno postoje u fabrici. A nakon toga, kako kažu, kud koji, mili moji.

Oslobođenje 31. 10. 2018.