Menu
RSS

Dokazane rezerve uglja BiH 2,5 milijarde tona

Bosna i Hercegovina ima dokazanih rezervi uglja u iznosu od 2,5 milijarde tona (preciznije 2.495.629.840 tona), što je prema trenutnom obimu potrošnje dovoljno za naredne 264 godine (link), objavili su mediji pozivajući se na statističke podatke Statistical Review of World Energy British Petroleuma te američke U.S. Energy Information Administration (EIA), saznaje Beta.ba.

S tim iznosom rezervi i prema obimu godišnje potrošnje BiH se nalazi na 25. mjestu u svijetu, iako pri tome godišnje uveze 1,3 miliona tona uglja iz svijeta. Godišnja proizvodnja BiH iznosi oko 7,1 milion tona, a potrošnja oko 9,4 miliona tona, što stvara godišnji deficit uglja od 2,2 miliona tona, navodi se u podacima British Petroleuma i EIA.

Inače, najveće svjetske rezerve uglja posjeduju Sjedinjene Američke Države, čije rezerve iznose 254 milijarde tona, što je prema sadašnjoj potrošnji dovoljno za narednih 348 godina, saznaje Beta.ba. Američke rezerve čine čak 22,3 posto ukuonih poznatih rezervi uglja. Na drugom mjestu je Rusija sa 176 milijardi tona zaliha, što je dovoljno za narednih 767 godina. Na trećem mjestu je Australija sa 159 milijardi tona uglja, što je dovoljno za narednu 1.231 godinu.

Slijede Kina sa 149 milijardi tona, Indija sa 107 milijardi tona, Njemačka sa 39,8 milijardi tona, Ukrajina sa 37,8 milijardi tona i tako dalje. Od zemalja u regionu BiH najveće rezerve uglja ima Srbija, koja se nalazi inače na 14. mjestu ove liste. Srbija posjeduje 8,2 milijarde tona uglja, što joj je dovoljno za naredne 192 godine, pokazuju podaci British Petroleuma i EIA.

Albanija se nalazi na 36. mjestu sa 575 miliona tona rezervi uglja, a slijede Slovenija sa 408 miliona tona, Sjeverna Makedonija sa 365 miliona tona, Crna Gora sa 156 miliona tona i tako dalje. Najmanje rezerve uglja u svijetu, prema podacima British Petroleuma i EIA., ima Švedska koja posjeduje 1,1 milion tona uglja, što joj nije dovoljno ni za jednu cijelu godinu prema trenutnom obimu potrošnje.

Slijedi Norveška sa također 1,1 milion, što joj je dovoljno tek za narednu godinu dana, Irska sa 15 miliona tona što je dovoljno za 6 godina, Italija sa 18,7 miliona tona što je dovoljno za jednu godinu, Velika Britanija sa 77 miliona tona što je dovoljno za dvije naredne godine i tako dalje.

Od evropskih zemalja vrijedni izdvojiti Njemačku koja posjeduje 39 milijardi tona uglja, što je dovoljno za narednih 155 godina te Poljsku sa 28 milijardi tona, što je ovoj zemlji dovoljno za narednih 199 godina. Turska posjeduje 12,5 milijardi tona rezervi uglja, što joj je dovoljno za narednih 107 godina, pokazuju podaci British Petroleuma i EIA.

Inače, najmanje zalihe uglja u svijetu imaju Tajvan i Nepal čije rezerve iznose nešto manje od milion tona, navodi se u procjenama Statistical Review of World Energy British Petroleuma te američke U.S. Energy Information Administration.