Menu
RSS
Banner 02

Referendumom do odluke o eksploataciji litija

Rado Savić, načelnik opštine Lopare, izjavio je da će građani referendumom odlučiti da li žele eksploataciju litija, ali tek nakon svih izvještaja relevantnih institucija i dokaza da eksploatacija neće uticati na životnu sredinu.

"Upoznati smo sa istraživanjima, a švajcarska firma istraživanja vrši od 2018. godine i ima sve dozvole resornog ministarstva. Trenutno se ništa ne radi. Očekujemo zvaničnu prezentaciju rezultata i nakon toga uključivanje stručne javnosti. Mi ćemo tražiti mišljenje relevantnih institucija RS i Srbije u kojoj mjeri to utiče na životnu sredinu, kao i tehnologija koju bi eventualno primjenjivali", kazao je Savić za Nezavisne novine.

Dodao da su građani zabrinuti, i to najviše zbog protesta zbog litija u Jadru u Srbiji.  Podsjećamo, veliki protesti građana u mnogim sredinama u Srbiji su doveli do toga da Vlada Srbije 20. januara 2022. godine ukine Uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namjene za realizaciju projekta Jadar.

Mediji su objavili nezvanične informacije da je pronađeni litij kod Lopara vrijedan oko 10 milijardi dolara, te da bi, ako se eventualno počne kopati, iskopavanja trajala oko 65 godina.

Mathias Smith, predsjednik Odbora direktora ArCore AG, kazao je da su dosadašnji rezultati pokazali mogućnost ekološki opravdanog korištenja mineralnih sirovina sa fokusom na "zelenu" eksploataciju, sa smanjenom emisijom ugljen-dioksida i demografski povoljnim uticajem na cjelokupnu zajednicu Lopara.

Oglasio se i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je kazao da je Ministarstvo upoznato sa istraživanjima, te da je svaki projekat koristan za Republiku Srpsku. "U ovoj fazi istraživanja potvrđeno je postojanje te sirovine na tom području. Vidjećemo kasnije kako će se ta aktivnost odvijati, daleko je od toga da će doći do eksploatacije i razvijanja proizvodnje.

Sve institucije imaju pozitivan stav prema istraživanjima, a eventualna proizvodnja i prateće aktivnosti otvorile bi do 1.000 lokalnih radnih mjesta direktno i između 3.000 i 5.000 radnih mjesta indirektno, što bi ekonomski revitalizovalo cijelu regiju", naglasio je Đokić.

Međutim, u svjetskoj javnosti sve je više i više protivljenja bilo kakvom iskopavanju litija jer je tehnologia ekstrakcije i prerade tog minerala izuzetno ekološki štetna i prlja okoliš. Uostalom, upravo zbog toga je javnost Srbije bila protiv projekta Jadar australske korporacije Rio Tinto.

Litij je hemijski element sa simbolom Li i rednim (atomskim) brojem 3. On je alkalni metal u drugoj periodi periodnog sistema elemenata. Litij je vrlo lak metal i ima najmanju gustoću među svim čvrstim elementima u standardnim uslovima.