Menu
RSS
Banner 02

Švajcarski ABB preuzima sarajevski Meshmind

Švajcarska kompanija ABB objavila je u četvrtak na svom web sajtu da preuzme dobavljača softverskih usluga Meshmind iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina, kako bi proširila svoje mogućnosti istraživanja i razvoja u oblasti umjetne inteligencije (AI - Artificial Intelligence) i industrijskom internetu (Industrial Internet of Things).

Kroz ovu akviziciju ABB će intgrisati inženjerske talente, umjetnu inteligenciju i softversko znanje kako bi formirao novi globalni centar za istraživanje i razvoj kako bi dodatno ubrzao razvoj inovativnih rješenja za automatizaciju unutar svog odjela za automatizaciju strojeva (B&R). "Robotika i automatizacija pokretana umjetnom inteligencijom imaju moć transformisati industrije, pružajući kompanijama veću fleksibilnost i inteligenciju usred kritičnih globalnih trendova i izazova radne snage", rekao je Sami Atiya, predsjednik ABB-ovog poslovnog područja za robotiku i diskretnu automatizaciju.

"Kroz ovu akviziciju dodatno ćemo ubrzati razvoj našeg softvera i rješenja utemeljenih na umjetnoj inteligenciji kako bismo automatizaciju učinili prilagodljivijom i pristupačnijom, omogućujući kompanijama svih veličina da postanu otpornije", dodao je on, navodi se u saopštenju ABB.

Integracija približno 50 Meshmind zaposlenika proširit će saradnju sa B&R timovima u nizu projekata istraživanja i razvoja, uključujući sisteme vizije dubokog učenja, inženjerske alate omogućene umjetnom inteligencijom i razvoj IoT aplikacija, iz njihova ureda u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, koji će služiti kao B&R novo globalno središte za AI i razvoj softvera. Finansijski detalji transakcije za koju se očekuje da će se zatvoriti u prvom kvartalu 2024. nisu objavljeni.

Prema podacima FIA i D&B, kompanija Meshmind Sarajevo je na kraju 2022. godine upošljavala 37 uposlenika. Kako saznaje Beta.ba magazin, Meshmind Sarajevo je 2022. godinu završio sa 220 hiljada KM neto dobiti, uz ukupni prihod od 1,6 miliiona KM. Kompanija je 2021. završila sa 21 hiljadom KM gubitka, uz godišnji prihod od 1,8 miliona KM, dok je 2020. godinu zaključila sa 441 hiljadom KM gubitka uz 725 hiljada KM prihoda. Meshmind je 2019. godinu završio sa 628 hiljada KM dobiti, uz prihod od 1,4 miliona KM.

Inače, prema podacima Dun & Bradstreet vlasnici Meshminda su austrijski Checklens GmbH, te Felix Koppl, Davor Stanković, Armin Hamzić i Kenan Hodžić, saznaje Beta.ba magazin. Investicija se poklapa s ABB-ovom nedavnom akvizicijom firm Sevensense, vodećeg dobavljača 3D vizualne navigacijske tehnologije sa omogućenom umjetnom inteligencijom za autonomne mobilne robote (AMR). Zajedno ističu ABB-ovu i B&R-ovu stratešku usmjerenost ulaganja na inovativnu AI i softverska rješenja za isporuku vrijednosti za svoje klijente kroz najproduktivniju i najučinkovitiju tehnologiju.

ABB je tehnološki predvodnik u elektrifikaciji i automatizaciji, omogućavajući održiviju budućnost s učinkovitijom potrošnjom resursa. Nadovezujući se na više od 140 godina izvrsnosti, oko 105.000 ABB-ovih zaposlenika predano je pokretanju inovacija koje ubrzavaju industrijsku transformaciju.