Log in

Rast BDP-a u FBiH u trećem kvartalu od tri posto

Značajniji rast bruto dodane vrijednosti u trećem kvartalu 2018. godine zabilježen je u poljoprivredi

SARAJEVO - Federalni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za treći kvartal 2018. godine koji ukazuje na kratkoročna privredna kretanja, a osnovna svrha obračuna kvartalnog BDP-a je izračun realne stope rasta.

Realni rast BDP-a u Federaciji BiH u trećem kvartalu 2018. veći je za 3,0 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

Posmatrano po područjima klasifikacije djelatnosti, značajniji rast bruto dodane vrijednosti u trećem kvartalu 2018. godine zabilježen je u djelatnostima: poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 8,8 posto, trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala, prijevoz i skladištenje, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane 6,9 posto, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 6,0 posto i umjetnost, zabava i rekreacija te ostale uslužne djelatnosti 5,0 posto.

Značajniji pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnosti prerađivačka industrija od 1,5 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku, prenose agencije.

-8°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 4.83 km/h

  • 03 Jan 2019 -1°C -6°C
  • 04 Jan 2019 -2°C -7°C