Menu
RSS
Banner 02

Igmanu dva nova ugovora vrijedna 80 miliona KM

Kompanija namjenske industrije Igman Konjic u srijedu je na sajmu vojne industrije World Defense Show 2024 koji se održava u Saudijskoj Arabiji svečano potpisala dva nova ugovora u vrijednosti od 80 miliona KM. World Defense Show sajam vojne industrije koji se od 4. do 8. februara održava u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu, okupio je i ove godine više od 750 izlagača iz više od 45 zemalja.

Među zvaničnicima koji su prisustvovali prestižnom događaju za umrežavanje, partnerstvo i razmjenu znanja u domenu odbrambene industrije bili su i predstavnici Bosne i Hercegovine i kompanije Igman Konjic. Priliku za susret sa poslovnim partnerima, delegacija Igmana, predvođena direktorom Đahidom Muratbegovićem i izvršnim direktorom Arminom Sarajlićem, u pratnji ambasadora BiH u Kraljevstvu Saudijskoj Arabiji (KSA) Razima Čolića, iskoristila je za potpisivanje značajnih ugovora sa Nacionalnom gardom i Ministarstvom odbrane KSA.

"Kraljevstvo Saudijska Arabija jedan je od ključnih pokretača globalne vojne industrije. Pokazuju to i podaci o konstantnom ulaganju u jačanje svojih odbrambenih kapaciteta, stoga raduje činjenica da svoje oružane snage snabdijevaju našim proizvodima. Dokaz je to našeg kvaliteta i spremnosti da odgovorimo jednom zahtjevnom tržištu, te posebno raduje kontinuirana saradnja sa odbrambenim institucijama Kraljevstva Saudijske Arabije započeta prije nešto više od decenije", kazao je direktor Igmana Đahid Muratbegović.

Igman Konjic je proizvođač municije, čiji je većinski vlasnik Vlada Federacije BiH. Vlada FBiH kontroliše 51 posto dionica kompanije, dok 49 posto pripada privatnim dioničarima. Privatni investitor "skirven" iza skrbničkog računa u ASA Banci kontroliše 33,3 posto dionica Igmana, a slijede ZIF Bonus Sarajevo sa 9 posto, ZIF Mi Group Sarajevo sa 3,1 posto i ZIF Prof plus Sarajevo sa 2,5 posto udjela u vlasništvu. Ostali dioničari pojedinačno imaju manje od jedan posto dionica.

Igman Konjic posljednjih godina konstantno posluje pozitivno, iako dobit kompanije pada. Tako je naprimjer kompanija 2018. godinu završila sa 15,6 miliona KM neto dobiti, uz ostvareni ukupni prihod od 118 miliona KM. Godinu 2019. Igrman je završio sa 14,4 miliona KM dobiti, dok je ukupni prihod iznosio 142 miliona KM. Godinu kasnije dobit Igrmana je pala na 5 miliona KM, iako su prihodi kompanije u 2020. iznosili 122 miliona KM.

Kako pokazuju podaci iz finansijskih izvještaja dostavljenih FIA, Igman Konjic je 2021. godinu završio sa 6,7 miliona KM neto doiti, pri čemu su ukupni prihodi narasli na 151 milion KM. I na kraju, Igman je 2022. godinu zaključio sa 3,4 miliona KM profita, dok su prihodi kompanije iznosili 125 miliona KM, pokazuju podaci iz finansijskih izvještaja.

Inače, Igman Konjic proizvodi municiju prema NATO, MIL i ruskim standardima, kao i prema CIP i SAMMI standardima za lovačku municiju.