Log in

Porezna uprava FBiH pretražuje društvene mreže

Porezna uprava provodi niz aktivnosti u vezi s oporezivanjem poslova koje građani vode preko društvenih mreža

SARAJEVO - Milioni se obrću na poslovima koje građani vode preko društvenih mreža, razni promet robe, ali i usluga. Taj segment poslovanja već je došao pod lupu poreznika, a od građana će se tražiti registracija poslovnog subjekta i plaćanje dažbina državi.

Portal Klix.ba saznaje da Porezna uprava Federacije BiH planira niz aktivnosti u vezi s kontrolisanjem i oporezivanjem poslova koje građani vode preko društvenih mreža te na taj način suzbijanja rada na crno. Direktor Porezne uprave Federacije BiH Šerif Isović za Klix.ba kaže kako je kontinuirani zadatak i cilj ove institucije da otkriva prihode na koje se plaćaju porezi.

„U sklopu toga radimo i na prikupljanju određenih operativnih podataka u smislu takve vrste prometa“, odgovorio je Isović. Kaže kako Porezna uprava može na početku doći do prihoda koji je ostvaren po određenom osnovu, utvrditi njegovo porijeklo te da li je taj prihod oporeziv ili nije.

„S druge strane svako ko stvori određeni prihod dužan je podnijeti prijavu Poreznoj upravi. Mi u saradnji s poslovnim bankama i drugim institucijama dolazimo do operativnih saznanja te prema njima poduzimamo određene aktivnosti“, pojasnio je Isović.

Kaže kako porezni tretman poslovanja na društvenim mrežama zavisi od toga od koga dolazi prihod, kako se naplaćuje te da li na njega treba platiti samo 10 posto doprinosa za zdravstvo ili je potrebno i drugo.

„Pozivamo sve građane i porezne obveznike da sve prihode koji podliježu plaćanju poreza pravovremeno prijave Poreznoj upravi, jer je to za njih najsigurniji i najjeftiniji način poslovanja. Time su zaštićeni od bilo kakvih sankcija i zateznih kamata“, poručio je na kraju.

Kako saznajemo, Porezna uprava Federacije BiH će od građana, odnosno poreznih obveznika koji posluju preko društvenih mreža, tražiti prije svega da svoj posao registruju.

-8°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 4.83 km/h

  • 03 Jan 2019 -1°C -6°C
  • 04 Jan 2019 -2°C -7°C