Log in

Švajcarski Batagon kupuje Pavlović banku Bijeljina

Mediji pišu da iza Batagona stoji biznismen Dalibor Matić, odnosno njegova supruga Slađana Matić

BANJA LUKA - Batagon International AG iz Švajcarske preuzima Pavlović International banku Bijeljina, za šta je dobio saglasnost Agencije za bankarstvo RS, javlja portal Capital. Dokapitalizacija Pavlović banke sa sedam miliona KM trebala je da bude izvršena do 3. decembra prošle godine, ali su iz banke dva puta zatražili produženje roka, što im je i odobreno. Posljednji rok je istekao 28. januara 2019.

Iz Pavlović banke danas su za Capital potvrdili da će Batagon kupiti dioncie te banke. Ova banka u većinskom vlasništvu je porodice biznismena Slobodana Pavlovića i njegove kompanije Slobomir. Batagon International već je kupio i preuzeo upravljanje hotelom Bistrica na Jahorini. Njihov zastupnik - kompanija Bathoteli - zvanično je počela sa radom u Bistrici i od 1. aprila2018.

Kompanija Batagon je krajem prošle godine kupila i Fabriku akumulatora Sombor u stečaju, a mediji u Srbiji su pisali da iza ove firme stoji biznismen Dalibor Matić, odnosno njegova supruga Slađana Matić. „Pravilima 18. emisije je predviđeno pravo preče kupovine od strane postojećih vlasnika koje nije iskorišteno, a nakon više zainteresovanih investitora, kompanija Batagon International AG Zug, Švajcarska, je pored iskazanog interesovanja dostavila i dokaz o rezervisanim sredstvima za sticanje kontrolnog učešća što je objektivno i bio razlog za prudužavanje roka dokapitalizacije“, naveli su iz Pavlović banke.

Dodali su da je zaključno sa današnjim danom Agencija za bankarstvo RS izdala saglasnost za sticanje kontrolnog učešća kompaniji Batagon. „U skladu sa pismom namjere koje smo primili od navedenog investitora i pravilima investiranja,  upravo je završena eksterna revizija čiji nalazi su u postupku provođenja, a nakon čega će se stvoriti uslovi za raspisivanje nove emisije akcija u iznosu dovoljnom za ispunjenje svih propisanih parametara i uspješan nastavak poslovanja banke u znatno većem obimu nego što je to bilo posljednjih godina“, naglasili su u Pavlović banci.

Istakli su da banka nesmetano posluje, solventna je i likvidna. „U prilog tome jeste podatak da ukupan iznos novčanih sredstava na današnji dan iznosi oko 70 miliona KM, što je višestruko iznad obavezne rezerve na računu kod Centralne banke BiH“, kazali su u Pavlović banci.

Krajem decembra u Pavlović banci su rekli da je obezbijeđen novac za dokapitalizaciju te da je dodatni rok za upis i uplatu dionica potreban radi završetka svih procedura oko potpisivanja ugovora i transfera sredstava. Prema finansijskom izvještaju gubitak banke u prvih šest mjeseci prošle godine iznosio je 2,74 miliona KM.

-8°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 4.83 km/h

  • 03 Jan 2019 -1°C -6°C
  • 04 Jan 2019 -2°C -7°C