Menu
RSS
Banner 01

Bh. struja je “zelena” isto kao i njemačka struja

Čak i ako površno pratite mainstream medije teško ćete se oteti utisku da danas na svijetu postoji važnija stvar u ekonomiji od takozvane zelene energetske tranzicije, odnosno od Zelene agende. Energetska tranzicija u ovom slučaju podrazumijeva smanjenje, pa zatim i potpuni prestanak upotrebe fosilnih goriva (nafta, plin i ugalj), a shodno tome i prelazak na takozvane obnovljive izvore energije.

Obzirom da Bosna i Hercegovina ni u jednom segmentu - pa samim tim ni u energetskom - ne ostvaruje puni suverenitet i ne donosi samostalno odluke, možemo slobodno pretpostaviti da se BiH davno "opredijelila" za Zelenu agendu. Zbog toga nije na odmet malo "pročešljati" Zelenu agendu i vidjeti o čemu se tu zapravo radi.

Zelena agenda će se navodno sprovoditi zbog klimatskih razloga, tojeste zbog globalnog zagrijavanja. Kažu da povećane količine ugljika u atmosferi zagrijavaju planetu Zemlju kojoj zbog toga navodno prijeti kataklizma. A ko to kaže? Političari, vlade zapadnih zemalja, bankari i zapadni mainstream mediji. A šta nauka kaže o tome? Nauka kaže da to nije tačno. Više od 1.500 ozbiljnih klimatskih naučnika iz cijelog svijeta, okupljeni oko norveškog Nobelovca za fiziku Ivar Giaevera, potpisalo je nedavno Svjetsku deklaraciju o klimi u kojoj ističu da "ne postoji nikakva vanredna klimatska situacija".

Međutim, uprkos nauci, zapadne vlade, bankari i mediji i dalje ne odustaju od svog narativa. A ko je proglasio da čovječanstvu treba energetska tranzicija sa fosilnih goriva na obnovljive izvore? Čovjek koji se zove Laurence Larry Fink, bankar sa Wall Streeta. On je čelnik velikog američkog fonda BlackRock, kojeg ekonomski analitičar William Engdahl označava kao tvorca postojeće energetske krize. Potvrda se nalazi u Finkovom pismu investitorima BlackRocka iz 2020. godine, u kojem se određuju standardi za daljnja ulaganja u ono što Fink naziva ESG (Environmental, Social and Governance) principima.

A zašto zapadne vlade i Wall Street tako agresivno guraju Zelenu agendu i ESG principe, uprkos tome što nauka i struka kažu da nema potrebe za tim? Odgovor je i na to pitanje veoma jednostavan. Ako mislite da to rade zato što vole planetu Zemlju, onda ste nepopravljivi optimista, jer je zelena energija je u cijelom procesu (od proizvodnje baterija i turbina pa nadalje) podjednako "prljava" kao i energija iz fosilnih goriva (naučna studija Simona P. Michauxa).

Pravi razlog zašto na Zapadu žele natjerati cijeli svijet da implementira Zelenu agendu leži u istraživanju konsultantske kuće Wood Mackenzie u kojem se navodi da je trenutno više od 65 posto svjetskih rezervi nafte i plina pod kontrolom sedam nacionalnih naftnih kompanija: Saudi Aramco, QatarEnergy, Abu Dhabi National Oil Company, Rosneft, Gazprom, National Iranian Oil Company i Petróleos de Venezuela.