Menu
RSS
Banner 02

Geopolitika Al-Aqsa Flood i put preko pet mora

Hamasova operacija Al-Aqsa Flood bila je pomno planirana. Datum lansiranja bio je uslovljen sa dva okidačka faktora. Prvi je izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji se "hvalio" se svojom kartom Novog Bliskog istoka na Skupštini UN-a u septembru, a u kojoj je potpuno izbrisao Palestinu i ismijavao rezoluciju UN-a na tu temu.

Drugi su serijske provokacije u svetoj džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu, uključujući i kap koja je prelila čašu: dva dana prije akcije Al-Aqsa Flood, dakle 5. oktobra, najmanje 800 izraelskih doseljenika pokrenulo je napad oko džamije, fizički napadajući hodočasnike, uništavajući palestinske trgovine i tako dalje ... a sve pod nadzorom izraelskih snaga sigurnosti.

Svako sa iole funkcionalnim mozgom zna da je Al-Aqsa definitivna crvena linija, ne samo za Palestince već i za cijeli arapski i muslimanski svijet. Ali stvari postaju još gore. Izraelci se sada pozivaju na retoriku Pearl Harbora. Ovo je ogromna prijetnja. Izvorni Pearl Harbor bio je američki izgovor za ulazak u svjetski rat i nuklearni napad na Japan, a ovaj današnji Pearl Harbor može biti opravdanje Tel Aviva za pokretanje genocida u Gazi.

Dijelovi zapada koji aplaudiraju nadolazećem etničkom čišćenju - uključujući cioniste koji se predstavljaju kao "analitičari" koji naglas govore da "premještanje stanovništva" koje je započelo 1948. "mora biti dovršeno" - vjeruju da sa ogromnim količinama (američkog) oružja i velikom (američkom) medijskom pokrivenošću mogu promijeniti stvari u kratkom roku, uništiti palestinski otpor i oslabiti Hamasove saveznike poput Hezbollaha i Irana.

Njihov projekt Ukrajina je propao. Brojne evropske privrede su zbog tog projekta u raspadu. Ipak, dok se jedna vrata zatvaraju, druga se otvaraju: skočite sa saveznika Ukrajine na saveznika Izrael i fokusirate se na protivnički Iran umjesto na protivničku Rusiju.

Postoje i drugi dobri razlozi za paljbu. Mirna zapadna Azija znači obnovu Sirije - u koju je Kina sada službeno uključena, zatim aktivna obnova za Irak i Libanon, dok su Iran i Saudijska Arabija dio BRICS-a 11 sa rusko - kineskim strateškim partnerstvom i u interakciji sa svim regionalnim igračima, uključuje i ključne američke saveznike u Perzijskom zalivu.

To nas dovodi do cijene pokretanja ovog novog "rata protiv terorizma". Propaganda je u punom jeku. Za Netanyahua u Tel Avivu, Hamas je ISIS. Za Volodymyra Zelenskog u Kijevu, Hamas je Rusija. Tokom jednog oktobarskog vikenda, rat u Ukrajini potpuno je zaboravljen od strane zapadnih mainstream medija. Brandenburška vrata, Eiffelov toranj, brazilski Senat ... odjednom su sada svi u bojama Izraela. (Brandenburška vrata koja su sredinom prošlog vijeka krasili kukasti krstovi fašističke Njemačke, op. red.).