Menu
RSS

Iransko - ruska zamka za Ameriku u Palestini

Iransko - rusko strateško partnerstvo, sa Kinom koja nadgleda, postavlja složenu, Sun Tzu-ovsku obojenu zamku za velikog Hegemona (SAD) u zapadnoj Aziji. Ne postoji entitet na planeti Zemlji, izuzev Izraela, koji je sposoban u jednom trenu skrenuti fokus Hegemona i ostatka svijeta sa spektakularnog debakla Zapada u Ukrajini.

Ratni huškači zaduženi za američku vanjsku politiku (neokonzervativci, američki Jevreji) vjeruju da bi, ako je Projekt Ukrajina već propao, Projekt Konačno rješenje u Palestini umjesto toga mogao biti etničko čišćenje. Međutim, vjerojatniji scenarij je da Iran i Rusija, odnosno nova "osovina zla" Iran - Kina - Rusija, imaju sve što je potrebno da uvuku Hegemona u drugu blatnu močvaru.

Želja Bijele kuće da su vječni ratovi u Ukrajini i Izraelu upisani u istu uzvišenu "demokratiju" bitni za nacionalne interese SAD-a već se izjalovila, čak i među američkim javnim mnijenjem. To ne sprječava povike i šaputanja duž Beltwaya otkrivajući da američki neokonzervativni saveznici Izraela povećavaju tempo da provociraju Iran - putem poslovične lažne zastave koja bi dovela do američkog napada. Taj scenarij Armagedona savršeno odgovara biblijskoj psihopatologiji izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Vazali bi bili prisiljeni krotko se povinovati. Šefovi država članica NATO-a krenuli su u posjetu Izraelu kako bi pokazali svoju bezuvjetnu podršku Tel Avivu, uključujući Kyriakosa Mitsotakisa, Giorgiu Meloni, Rishija Sunaka, Olafa Scholza, senilnog i dementnog stanara Bijele kuće i naravno Emmanuela Macrona.

Do sada je libanonski pokret otpora Hezbollah pokazao izuzetnu suzdržanost ne zagrizavši nijedan izraelski mamac. Hezbollah podržava palestinski otpor u cjelini - iako je do prije nekoliko godina imao ozbiljne probleme sa Hamasom sa kojim se na kraju sukobio u Siriji. Inače, Hamas, iako ga djelomično finansira Iran, ne vodi Iran. Koliko god Teheran podržavao palestinsku stvar, palestinske grupe otpora same donose odluke.

Velika je vijest da se svi ti problemi sada rješavaju. I Hamas i Palestinski islamski džihad (PIJ) otišli su u Libanon kako bi ove sedmice lično posjetili glavnog sekretara Hezbollaha Hassana Nasrallaha. To naglašava jedinstvo svrhe ili ono što Osovina otpora u regiji naziva "jedinstvo frontova".

Još više je otvorio oči ovosedmični posjet Hamasa Moskvi, koji je dočekan sa nemoćnim izraelskim bijesom. Izaslanstvo Hamasa predvodio je član njegovog Politbiroa Abu Marzouk. Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri došao je posebno iz Teherana i sastao se sa dvojicom ključnih zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova - Sergei Ryabkovim i Mikhail Galuzinom. A to pokazuje da Hamas, Iran i Rusija pregovaraju za istim stolom.