Menu
RSS

Ne dozvolite da vas opet zavara lažna zastava

Lažna zastava (engleski false flag) je incident osmišljen i izveden kako bi se ljudi zavarali da pomisle da ga je neko drugi stvarno izveo. To je poput scene u filmu Fast Times at Ridgemont High. U filmu postoji lik koji igra u srednjoškolskom fudbalskom timu i ima sportski auto. Međutim, prijatelj njegovog mlađeg brata slučajno uništi njegov auto.

Užasnuti kako bi veliki brat mogao odgovoriti, klinci smišljaju pametan plan da krivicu prebace na nekog drugog. Čine da izgleda kao da je suparnički fudbalski tim uništio automobil, ukrašavajući ga bojama i sloganima suparničkog tima. Plan funkcionira. Veliki brat je prevaren misleći da je suparnički fudbalski tim uništio njegov auto. A to je bit lažne zastave.

Nažalost, vlade i obavještajne službe vješto koriste istu taktiku sa podlim učinkom. Uzmimo naprimjer incident u Mukdenu 1931. Japanci su izmislili napad kako bi opravdali invaziju na Mandžuriju. Godine 1939., prije invazije na Poljsku, nacistička Njemačka je organizirala takav napad. Prikazali su Poljake kao napadače da bi napali Poljsku.

Dogodio se sličan incident i u zalivu Tonkin 1964. Tada je Sjeverni Vijetnam navodno ispalio torpeda na američki ratni brod. Torpeda su promašila i nije bilo nikakve štete. Ali bez obzira na to, predsjednik Lyndon Johnson prekinuo je program na nacionalnoj televiziju te večeri. U vatrenom govoru digao je američku naciju protiv ovog napada na američku vojsku.

Bio je to službeni početak Vijetnamskog rata, jedne od najvećih katastrofa u historiji SAD-a. A sve je počelo navodnim "napadom" u Tonkinškom zalivu. A torpedski se napad ustvari nikada nije ni dogodio. Bio je to lažni izgovor za ulazak SAD u Vijetnamski rat. Godine 2017. dogodio se u Siriji navodni napad hemijskim oružjem. Istraživački novinar Seymour Hersh tvrdi da je to bio klasični napad pod lažnom zastavom sa namjerom da se SAD direktno uključe u sirijski rat.

Pa zašto vam sve ovo sada govorim? Postoje dva razloga. Prvo, da razumijete ovu podmuklu taktiku i da vas ona ne zavara. Napadi pod lažnom zastavom često su izgovor za pokretanje velikih ratova. Drugo, jer je današnja situacija na Bliskom istoku zrela za lažni incident koji bi pokrenuo rat sa Iranom, koji bi mogao eskalirati i pokrenuti globalni rat.

A bilo je još takvih slučajeva. Naprimjer incident sa brodom USS Liberty. Bio je vedar, sunčan dan 8. juna 1967. godine - tokom šestodnevnog izraelskog rata - a USS Liberty bio je 13 milja od sjeverne obale Sinajskog poluotoka u međunarodnim vodama. Izraelski avioni napravili su nekoliko preleta iznad broda na malim visinama, sa kojeg se vijorila velika američku zastavu. Naprosto, nije se mogao zamijeniti ni sa čim osim sa američkim brodom.