Menu
RSS

Zapad je islamski svijet pretvorio u neprijatelja

Zapad je islamski svijet pretvorio u svog neprijatelja. U Izraelu i Pojasu Gaze dogodile su se nedavno, jedna za drugom, dvije katastrofe: napad Hamasa na jevrejsku državu sa brojnim civilnim žrtvama i uzimanjem talaca, a zatim višestruko okrutniji izraelski osvetnički udari na Pojas Gaze uz veliki broj civilnih žrtava, posebno žena i djece. Kopnena operacija izraelske vojske učinila je situaciju još gorom, a broj poginulih, uključujući djecu, žene i starce, porastao je do neslućenih razmjera, piše ruski filozof Alexander Dugin za RAI News.

"I jedno i drugo je grubo kršenje prirodnih prava ljudi, zločin protiv čovječnosti i ne može imati nikakvo opravdanje. Ali istovremeno, načelo oko za oko (lex talionis) koje je primijenio Izrael, dovelo je do pravog genocida velikih razmjera protiv stanovništva Pojasa Gaze, koje je već bilo prisiljeno živjeti u monstruoznim uvjetima tog koncentracijskog logora", kaže Dugin.

Hamas je počinio teroristički čin, dodaje on, a Izrael je odgovorio činom genocida punih razmjera, stavljajući i jedne i druge izvan okvira zakona i prihvatljivih humanih metoda rješavanja političkih protivriječnosti. A onda su se Muslimani ujedinili u borbi za svoje dostojanstvo.

Događaji u Izraelu, napad Hamasa i izraelski genocid nad Palestincima, otvorili su još jednu liniju fronta. Sada je Zapad svojom bezuvjetnom i jednostranom podrškom Izraelu (kao i Ukrajini), uprkos flagrantnoj prirodi zločina IDF-a (izraelske vojske) nad civilnim stanovništvom Pojasa Gaze, ušao u fazu konfrontacije sa cijelim islamskim svijetom. Tako je u prvi plan sada došao još jedan pol - islamski.

Suočen sa onim što Izrael radi u Pojasu Gaze i na ostatku palestinskih teritorija, te imajući u vidu nepravde iz prošlosti prema palestinskom stanovništvu stjeranom u geta i rezervate na svojoj zemlji, islamski svijet ne može a da ne shvati nužnost ujedinjenja. Palestinski sukob danas ujedinjuje sunite, šijite, Turke, Irance i suprotstavljene strane unutarašnjih sukoba u Jemenu, Siriji, Iraku ili Libiji. Ovaj sukob direktno pogađa Muslimane u Pakistanu i Indoneziji, Maleziji i Bangladešu, a ne ostavlja ravnodušnim ni Muslimane koji žive u SAD-u i Evropi, Rusiji ili Africi.

I naravno, Palestinci u Gazi i na Zapadnoj obali, uprkos političkim razlikama, danas su ujedinjeni u borbi za svoje dostojanstvo. A Izrael je - kao i Ukrajina - samo predstavnik zapadne hegemonije, arogantan i okrutan, ne prezajući od bilo kakvih zločina, rasističkih govora i postupaka, koji su samo instrumenti velike geopolitike unipolarnog svijeta.

Dugin je podsjetio na nedavnu izjavu ruskog predsjednika, kada je govorio o "paucima koji pletu svjetsku mrežu neprijateljstava i razdora", rekavši da je Putin mislio na globaliste i njihovu kolonijalijalnu taktiku "zavadi pa vladaj".