Menu
RSS
Banner 02

Postojeći finansijski sistem je došao do kraja

Svijet trenutno svjedoči kraju valuta i kraju finansijskog sistema, kraju kojeg su, što je malo poznato, Kinezi prognozirali još 1971. godine kada je tadašnji američki predsjednik Richard Nixon ukinuo takozvani zlatni standard. A kraj je zasnovan na riječima von Misesa: "Ne postoji način da se izbjegne konačni kolaps rasta izazvanog kreditnom ekspanzijom".

Historija nam govori da smo sada došli do tačke sa koje nema povratka. Dakle, poricanje historije u ovom trenutku neće biti samo vrlo skupo, već će dovesti do potpunog uništenja bogatstva ulagača. Historija nikad ne laže, ali političari to čine konstantno. U lažnom sistemu koji se temelji na lažnim vrijednostima, laž se smatra bitnim dijelom političkog preživljavanja.

Pogledajmo samo Nixonove ignorantske i neodgovorne izjave od 15. avgusta 1971. kada je oduzeo zlatnu podlogu dolaru, a time i svim drugim valutama. Kasnije ćemo pokazati koliko su kineski čelnici bili tada jasni u pogledu sudbine SAD-a i njene ekonomije. "Snaga naše valute zasniva se na snazi naše ekonomije. Vaš dolar će sutra vrijediti isto koliko i danas", rekao je Nixon. Ovo su bile naravno najobičnije laži. Obustava konvertibilnosti dolara 1971. još uvijek je na snazi 52 godine kasnije. Dolar je pao za gotovo 99 posto od 1971. I da, posljednja laž: "Vaš dolar će sutra vrijediti isto koliko i danas". Dolar danas vrijedi cijelih 1 posto vrijednosti onog dolara iz Nixonovog vremena.

Politički sistem očito je farsa. Morate lagati da biste bili izabrani i morate lagati da biste ostali na vlasti. To lakovjerni birači očekuju. Tužan rezultat je da će uvijek biti prevareni. Ali, Kina je tada već predvidjela šta će se desiti. Tako je 1971. godine, nakon što je Nixon ukinuo zlatni standard, Kina u svojim službenim medijima objavila: "Postoji velika opasnost od ozbiljne ekonomske krize u SAD-u nakon ove odluke Nixona te propadanje kapitalističkog sistema. Nixonova politika jednostavno ne može izvući SAD iz finansijske i ekonomske krize".

Očigledno, Kinezi su na vrijeme shvatili posljedice katastrofalne Nixonove odluke. Sasvim sam siguran da je američka administracija u to vrijeme ismijala službenu izjavu Kine. Kao i većina zapadnih vlada, pokazale su svoju aroganciju i potpuno nepoznavanje historije. Danas vidimo da su Kinezi bili u pravu. Ali put u propast nije bio trenutan. Vidjeli smo više od 50 godina jasnog "propadanja kapitalističkog sistema". Kraj sadašnjeg sistema vjerojatno nije daleko.

Zanimljivo je da je komunistički "nedemokratski" sistem mnogo vidovitiji od takozvane zapadne demokratije. Očigedno da ipak postoji neka prednost što se ne moraju uvijek kupovati glasovi. Budući da će cijeli valutni sistem eksplodirati, potpuno je nevažno kuda ide američki dolar kratkoročno u odnosu na druge fiksne valute.