Menu
RSS
Banner 01

Čeka li Osovina otpora Gaze "signal" BRICS-a?

Prošle sedmice ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Saudijsku Arabiju kako bi se sastao sa predsjednikom Emirata Mohammadom bin Zayedom i saudijskim prijestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom. Dan nakon toga Putin se u Moskvi sastao sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem. Tri ključna pitanja na sva tri sastanka - potvrđena iz diplomatskih izvora - bila su Gaza, OPEC+ i širenje BRICS-a.

Strateško partnerstvo Rusije i Irana razvija se vrtoglavom brzinom, zajedno sa saradnjom Rusije i Saudijske Arabije (naročito u OPEC+) i Rusije i UAE (investicije). Ovo već dovodi do oštrih promjena u obrambenom povezivanju širom zapadne Azije, a dugoročne implikacije tih povezivanja su za Izrael, daleko od tragedije u Gazi, veoma oštre.

Mediji prenose kako je Putin rekao Raisiju: "Kada sam letio iznad Irana, želio sam sletjeti u Teheran i upoznati vas. Ali obaviješten sam da želite sutra posjetiti Moskvu. Odnosi između naših zemalja ubrzano rastu. Molim vas prenesite moje najbolje želje Vrhovnom poglavaru (Seyyed Ali Hosseini Khamenei, op. Red.) koji podržava naše odnose".

Putinova referenca da "leti iznad Irana" direktno se povezuje sa četiri naoružana Sukhoi Su-35 koji lete u formaciju, prateći predsjednički avion preko 4.000 kilometara (ako se mjeri ravnom linijom) od Moskve do Abu Dabija, bez ikakvog slijetanja ili punjenja gorivom. Kao što je već primijetio svaki pasionirani vojni analitičar, američki F-35 je sposoban preletjeti najviše 2.500 kilometara bez punjenja gorivom. Ipak, najvažniji element je da su i Mohammad bin Zayed i Mohammad bin Salman odobrili pratnju ruskih Su-35 iznad svog teritorija, što je nešto krajnje neobično u diplomatskim krugovima. I to nas vodi do ključnog zaključka. Jednim potezom na avionskoj šahovskoj ploči, uz naknadni klin sa Raisijem, Moskva je ispunila četiri zadatka.

Putin je dokazao - slikovito rečeno - da je ovo nova Zapadna Azija u kojoj je hegemon SAD sekundarni akter. Uništio je zatim politički mit neokonzervativaca (američkih Jevreja) o ruskoj "izolaciji" (pogledajte samo kako je Putin dočekan u UAE i Saudijskoj Arabiji). Pokazao je veliku vojnu nadmoć. I na kraju, kako se približava početak ruskog predsjedavanja BRICS-om, pokazao je da zadržava sve ključne geopolitičke i geoekonomske karte u svojim rukama.

Prvobitnih pet BRICS zemalja, predvođenih rusko-kineskim strateškim partnerstvom, otvorit će svoja vrata trima velikim zapadnoazijskim silama - Iranu, Saudijskoj Arabiji i UAE - 1. januara 2024. Njihovo pristupanje multipolarnoj osovini nudi tim zemljama izuzetnu platformu za šira tržišta, što će vjerojatno pratiti nalet velikih ulaganja i razmjene tehnologije.