Menu
RSS
Banner 02

Kako su u 2023. osujećeni američki ratni planovi

Američka strategija vođenja u isto vrijeme rata protiv Rusije i Kine propala je pojavom novog žarišta na Bliskom istoku. U 2023. godini osujećeni su na taj način svi američki ratni planovi za koje se Vašington pripremao posljednjih nekoliko godina protiv sila koje predvode geopolitičku tranziciju prema multipolarnosti - Rusije i Kine.

Pojava sukoba na Bliskom istoku spriječilo je provedbu američke ratne strategije. Zemlje poput Rusije i Kine razvile su se i vojno i ekonomski te su započele proces preoblikovanja globalne geopolitike. Tako su počele i napetosti između Zapada predvođenog SAD-om i multipolarnih sila, koje su dosegle svoj vrhunac u ukrajinskoj krizi. Rusija je 2022. jasno dala do znanja Zapadu da nije voljna tolerisati vojni intervencionizam u svom okruženju.

Pokretanjem specijalne vojne operacije u Ukrajini, Moskva je učinila najvažniji ikad poduzeti korak prema multipolarnosti. Kao reakcija, SAD je sukob pretvorio u proxy (posrednički) rat, spriječivši Kijev da potpiše mirovni sporazum i počne kampanju sistematske vojne podrške, pri čemu je NATO slao oružje neonacističkom režimu u Kijevu.

Bilo bi, međutim, naivno vjerovati da su SAD doista željele "dobiti" rat sa Rusijom pomoću Ukrajine. Kijev nikada ne bi mogao poraziti Moskvu jer nema dovoljno ni vojske ni oružja za dugotrajni sukob. Američki cilj, kako su priznali ukrajinski dužnosnici, bio je samo "ubiti Ruse". Drugim riječima, nesposobne da dobiju rat, SAD su samo željele iscrpiti Rusiju, stvarajući haos i nestabilnost u strateškom okruženju Moskve.

Osim Rusije, američki planeri počeli su analizirati i kineski faktor. Uvidjevši da Moskva i Peking rade na projektu neograničene saradnje, pri čemu je Kina ključni privredni partner Rusije, američki su stratezi shvatili da bi bilo "nužno" neutralisati Rusiju i Kinu u isto vrijeme. Kako bi spriječili stvaranje multipolarnog svijeta, SAD su odlučile uništiti glavne vojne (Rusiju) i ekonomske (Kina) promultipolarne sile.

Budući da je rat protiv dvije supersile u isto vrijeme praktično nemoguć, pronađeno "rješenje" bilo je eskalirati proxy rat protiv Rusije i izazvat idirektni sukob protiv Kine, koju Vašington vidi kao "slabiju". Stoga od 2022. SAD eskaliraju svoje provokacije protiv Kine u azijsko - pacifičkoj regiji, dok pokušavju stvoriti nove bokove koji bi "istrošio" Rusiju.

Sa brzim iscrpljivanjem ukrajinskih snaga prošle godine, veliki ulog Zapada za 2023. bila je takozvana proljetno-ljetna "kontraofanziva". Ali ukrajinska operacija bila je apsolutni neuspjeh. Deseci hiljada ukrajinskih vojnika su poginuli, a šanse Kijeva da nastavi "trošiti" Rusiju su se znatno smanjile, što je dovelo do toga da SAD pokušavaju stvoriti "nove fronte".