Menu
RSS

Scott Ritter: Pet najvažnijih stvari 2023. godine

Godina 2023. naglašava realnost svijeta koji se udaljava od američke hegemonije prema neizvjesnosti multipolarne stvarnosti koja tek treba biti definisana. Evo pet najvažnijih stvari koje su obilježile 2023. godinu.

(1) Propast ukrajinske kontraofanzive. Možda najviše razvikani događaj godine bila je dugo očekivana ukrajinska kontraofanziva u proljeće / ljeto 2023. Svaki iole razuman vojni analitičar mogao je predvidjeti neizbježnost ukrajinskog poraza. Ne može se odgovorno govoriti o pokretanju frontalnog napada na dobro branjenu, dobro pripremljenu obrambenu poziciju koristeći snage koje nisu niti opremljene, organizirane niti obučene za tu zadaću.

Kontraofanziva je manifestacija rusofobije koja je zahvatila kolektivni Zapad, gdje neznanje pobjeđuje činjenice, a zabluda nadjačava stvarnost. Neuspjela kontraofanziva NATO-a i Ukrajine daleko od toga da je oslabila Rusiju. Pokazala se kao inkubator za rađanje moćnije, sigurnije i otpornije Rusije koja više neće dopustiti da bude klasificirana kao građanin drugog reda u svjetskoj zajednici koju predvodi SAD.

(2) Rat Izraela i Hamasa. Dana 6. oktobra 2023. Izrael je sjedio na vrhu svijeta. To je zastrašilo administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da zaboravi na dvodržavno rješenje palestinskog problema. Umjesto toga, prihvaćena je vizija Velikog Izraela, koja je zamaglila kontinuiranu krađu palestinske zemlje. Izraelska vojska bila je tog dana najbolja vojska na svijetu i u regiji, potpomognuta obavještajnim i sigurnosnim establišmentom.

Zatim je došao 7. oktobar i iznenadni napad Hamasa. Izraelska vojska je posramljena od Hamasa, baš kao što je par godina ranije poražen od Hezbollaha. Izraelska obavještajna služba razotkrivena je kao prazna ljuštura čije je najveće postignuće sramni sistem ciljanja potpomognut umjetnom inteligencijom koji olakšava ubijanje palestinskih civila, dakle onih koji ne mogu uzvratiti udarce.

Novu stvarnost Bliskog istoka sada oblikuju dva povezana pitanja - nužnost palestinske države i neizbježnost strateškog poraza Izraela. Puteve prema rješavanju svakog od ovih pitanja neće biti lako slijediti i oni bi se mogli odvijati tokom narednih godina, a ne mjeseci. Ali jedno je sigurno - ova nova geopolitička stvarnost ne bi bila moguća bez događaja od 7. oktobra.

(3) Revolt u afričkom Sahelu. U razdoblju od tri godine, Françafrique, ili postkolonijalna sfera uticaja kojom dominira Francuska u regiji Sahel u Africi, više nije služila kao odskočna daska za projekciju američkih i EU napora predvođenih Francuskom da projeciraju svoju vojnu moć u pokušaj poraza snaga islamske pobune pa sve do poniženja i poraza od strane nacionalista koji su svrgnuli tradicionalne profrancuske vlade.