Menu
RSS
Banner 02

Kako jemenska asabiyya oblikuje geopolitiku

Ansarallah (Huti), jemenske snage otpora, vrlo su jasno stavile do znanja, od samog početka, da su postavile blokadu u Bab el-Mandebu i južnom Crvenom moru samo protiv brodova u izraelskom vlasništvu ili odredištu. Njihov jedini cilj bio je i ostaje zaustaviti genocid u Gazi koji je počinila izraelska biblijska psihopatologija.

Kao odgovor na moralno utemeljen poziv da se okonča genocid, SAD, gospodari globalnog rata terora, predvidljivo su ponovno označile jemenske Hutije kao "terorističku organizaciju", pokrenule su serijsko bombardovanje podzemih vojnih postrojenja Ansarallaha (pod pretpostavkom da američki obavještajci znaju gdje su) i sastavili su mini-koaliciju voljnih koja uključuje njihove britanske, kanadske, australske, holandske i bahreinske vazale.

Ne trepnuvši ni okom, jemenski Parlament je proglasio vlade SAD-a i UK-a "globalnim terorističkim mrežama". A sada možemo razgovarati o strategiji. Jemenski otpor je jednim potezom zgrabio stratešku prednost de facto kontrolirajući ključno geoekonomsko usko grlo: Bab el-Mandeb. Stoga sada mogu zadavati ozbiljne probleme sektorima globalnih lanaca snabdijevanja, trgovine i finansija.

A Ansarallah ima potencijal sve to utrostručiti - ako bude potrebno. Trgovci iz Perzijskog zaljeva su, neslužbeno, potvrdili tvrdnje o glasinama da bi Jemen mogao razmotriti nametanje takozvanog Al-Aqsa trogula, prikladno nazvanog po palestinskoj operaciji otpora od 7. oktobra, čiji je cilj bio uništenje izraelske vojne divizije u Gazi i uzimanje zarobljenika kao poluge za opsežan dogovor o razmjeni zatvorenika.

Takav potez značio bi selektivno blokiranje ne samo Bab el-Mandeba i rute od Crvenog mora do Sueskog kanala, već i blokadu Hormuškog tjesnaca, kojim bi prekinuli isporuke nafte i plina Izraelu iz Katara, Saudijske Arabije i UAE - iako su najveći dobavljači nafte Izraelu zapravo Azerbajdžan i Kazahstan.

Jemenci su pokazali da se ničega ne boje. Kada bi uspjeli nametnuti pomenuti troguao - u ovom slučaju samo uz direktnu iransku uključenost - to bi predstavljalo veliku ideju generala Quds snaga Qassema Soleimanija, ubijenog od strane SAD-a. Ovaj plan ima realan potencijal da konačno sruši cijelu piramidu od stotina triliona dolara u derivatima i posljedično tome, cijeli zapadni finansijski sistem. Pa ipak, iako Jemen kontrolira Crveno more a Iran Hormuški tjesnac, trougao Al-Aqsa ostaje samo radna hipoteza.

Uz jednostavnu, jasnu strategiju, Huti su savršeno razumjeli da što dublje uvlače Amerikance lišene strategije u zapadnoazijsku geopolitičku močvaru, u svojevrsnom modu "neobjavljenog rata", to su više sposobni nanijeti ozbiljnu bol globalnoj ekonomiji, za koju će Globalni jug okriviti velikog Hegemona.