Menu
RSS
Banner 02

Država nadzora: 2024. umjesto Orwellove 1984.

Definitivno, 2024. godina bit će nova 1984. Četrdeset godina nakon George Orwella koji je zamislio čizmu Velikog brata, policijska država upravo predaje palicu državi nadzora. Potaknut stapanjem državne i korporativne moći - usponom sigurnosno industrijskog kompleksa - ovaj prelomni trenutak zvuči kao smrtonosno zvono za sva prava na privatnost. (Ujedno, izvorna definicija fašizma je spoj države i korporacija).

Neslužbena četvrta grana vlasti - država nadzora - nastala je bez ikakvog izbornog mandata ili ustavnog referenduma, a ipak posjeduje supermoći, iznad onih koje ima bilo koja druga vladina agencija izuzev vojske. Djeluje izvan dometa predsjednika, Kongresa i sudova i maršira u korak sa korporativnom elitom koja je glavna u Vašington DC. Ovo je novo lice tiranije u Americi: sveznajući, svevideći i svemoćni.

Osnažena napretkom u tehnologiji nadzora i ohrabrena brzo širećim javno - privatnim partnerstvima između organa za provođenje zakona, obavještajne zajednice i privatnog sektora, država nadzora pretvara izmišljeni svijet 1984. godine, odnosno Orwellovu distopijsku noćnu moru, u našu nadolazeću stvarnost. 1984. prikazuje globalno društvo potpune kontrole u kojem ljudima nije dopušteno imati misli koje se na bilo koji način ne slažu sa korporativnom državom.

Ne postoji lična sloboda, a napredna tehnologija postala je pokretačka snaga društva vođenog nadzorom. Doušnici i kamere su posvuda. Ljudi su podložni misaonoj policiji koja se bavi svakim ko je kriv za misaoni zločin. Vladu ili "stranku" vodi Veliki brat (Big Brother) koji se na svim plakatima pojavljuje sa riječima: "Veliki brat te gleda". I zaista, u našem sadašnjem dobu sveprisutnog nadzora - nema privatnih života.

Ono čemu upravo svjedočimo, u navodno ime sigurnosti i efikasnosti, je stvaranje novog klasnog sistema koji se sastoji od nadziranih (prosječnih Amerikanaca) i posmatrača (vladinih birokrata, tehničara i privatnih korporacija). Sada smo se našli u nezavidnom položaju da nas nadzire, upravlja i kontrolira naša tehnologija, koja nije odgovorna nama nego našoj vladi i korporativnim vladarima.

Na taj je način 1984., koja je prikazivala zloslutni uspon sveprisutne tehnologije, fašizma i totalitarizma, postala operativni priručnik za sveprisutnu, modernu državu nadzora. Postoji otprilike jedna milijarda nadzornih kamera u cijelom svijetu i taj broj nastavlja rasti, zahvaljujući njihovom svesrdnom usvajanju od strane vlada, kompanija i pojedinačnih potrošača. Nadzorne kamere postavljene na stupove, semafore, poslovne objekte i domove. Zvona na vratima. GPS uređaji. Kontrolne kamere. Dronovi. Geofencing i geotracking. FitBits. Alexa. Uređaji povezani s internetom.