Menu
RSS
Banner 01

U propagandom ratu jako je teško poraziti SAD

Jedan nedovoljno primijećeni trenutak iz nedavnog intervjua Tuckera Carlsona sa Vladimirom Putinom je taj kada je Putin implicirao da iza bombardovanja plinovoda Sjeverni tok 2022. stoji NATO. Carlson je na to odgovorio pitanjem zašto Putin ne bi predočio dokaze svijetu kako bi odnio propagandnu pobjedu. "U propagandnom ratu veoma je teško pobijediti Sjedinjene Države jer one kontrolišu sve svjetske medije i mnoge evropske medije", rekao je Putin. "A krajnji korisnik najvećih evropskih medija su američke finansijske institucije".

Ne znam za specifičnu prirodu njegovih insinuacija o Sjevernom toku, ali Putin je definitivno u pravu kada je riječ o snazi američke propagandne mašinerije. Od svih frontova na kojima bi se moglo izabrati izazov Sjedinjenim Državama, propaganda je sigurno najmanje povoljna. Američki imperij ima daleko najsofisticiraniji i najefikasniji propagandni stroj koji je ikada postojao, koji djeluje toliko složeno da većina ljudi niti ne zna da postoji.

Globalistički Politico Europe, u svom fact-check tekstu, označio je ovu tvrdnju lažnom, jer - zamislite - Rusija ima državne medije, dok su američki mediji privatni. "Najveće medijske kompanije u SAD su u privatnom vlasništvu i rade bez vladine kontrole, za razliku od državnog medijskog krajolika u Rusiji", piše Sergey Goryashko iz Politica. Međutim, na dnu tog teksta nalazi se pasus u kojem piše: "Sergey Goryashko gostuje u Politico u sklopu EU4FreeMedia rezidencijalnog programa koji finansira EU".

EU4FreeMedia je operacija "upravljanja javnim narativom" Evropske unije koja je uspostavljena kako bi pomogla integraciji ruskih novinara u egzilu u vodeće evropske publikacije, odnosno kako bi pružila maksimalno medijsko pojačanje ruskim iseljenicima koji imaju petlje za sukobe sa trenutnom vladom u Moskvi. U njemu sudjeluju Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty, medijska operacija koju direktno finansira američka vlada pod okriljem američkih propagandnih službi poput USAGM-a.

Zaista nisam mogla smisliti savršeniju ilustraciju onoga o čemu ovdje govorim - od američke vlade i njenih evropskih lakeja koji vode složen i razrađen projekt daljnjeg okretanja evropskih medija protiv Ruske Federacije, što se zatim manifestira kao Politicov tekst u kojem se Putin naziva lažovom i u kojem se besramno tvrdi da propaganda ne postoji na Zapadu.

U stvarnosti, priroda američkog centraliziranog carstva dopušta vođenje masivne, neprestane međunarodne propagandne kampanje putem platformi masovnih medija koje su uglavnom u privatnom vlasništvu. Raznolika mreža faktora ulazi u ovu dinamiku koju sam detaljno opisala u jednom drugom tekstu. Ali, suština je da shvatite da svako ko je bogat da kontroliše platforme medija ima lični interes u očuvanju statusa quo na kojem počiva njihovo bogatstvo te će veoma rado sarađivati sa strukturama moći na razne načine.