Menu
RSS

Indoktrinacija digitalnim valutama već je krenula

Pretpostavljam da se život današnjim srednjoškolcima često može činiti prilično teškim. Osim suočavanja sa klasičnom tinejdžerskima dramama - kao što su zadaće, hormoni, prištići, roditelji, vožnja, spojevi, izbor fakulteta i tako dalje - oni se ovih dana moraju boriti i sa mnoštvom novih izazova. Istrpili su brutalno zatvaranje zbog Covida. I, naravno, tu su neprestana tjeskoba i pritisak vršnjaka preko društvenih mreža.

Osim toga, a povrh svega ostalog, njima se danas također nameću neke prilično bizarne ideje. Klasična književnost, napredna matematika i teške nauke zauzele su drugo mjesto u odnosu na socijalnu pravdu, klimatsku pravdu, ekonomsku pravdu i slično, kako ih definiše probuđena fanatična ljevica. Ali postoje i znakovi još novih indoktrinacija.

Jučer mi je moj blizak prijatelj koji živi u Španiji rekao da je njegov sin, maturant, u školi uči o digitalnim valutama centralne banke ili CBDC (CBDC - Central Bank Digital Currency). Ako niste upoznati sa tim konceptom, CBDC je u biti kriptovaluta koju kontroliše vlada i centralna banka. A do sada je barem pola tuceta CBDC-ova pokrenuto širom svijeta, uključujući Rusiju, Kinu i Indiju.

Vlade već sada imaju načina da vas prate i nadziru vaše finansije. One mogu prisiliti finansijske institucije i izdavatelje kreditnih kartica da im predaju vašu cjelokupnu finansijsku historiju. Oni mogu narediti bankama i brokerskim kućama da zamrznu vašu imovinu. Sjetite se šta se dogodilo u Kanadi tokom protesta "Konvoj slobode" - Justin Trudeau Castro iskoristio je svoje "vanredne ovlasti" i odsjekao prosvjednike iz finansijskog sistema.

Kanadske kamiondžije nisu imali pristup svojim bankovnim računima, bankomatima, čak ni platformama za grupno finansiranje. Vlade dakle već sada imaju moć učiniti sve te stvari. Ali CBDC podižu ovu moć na mnogo viši nivo ... jer više nema posrednika. Državna tijela ne bi se morala mučiti odlaskom u banke, brokerske kuće i kompanije za kreditne kartice - mogli bi jednostavno deaktivirati sva vaša sredstva jednim klikom miša.

Iako je do sada samo nekoliko CBDC-ova uvedeno širom svijeta, postoji više od 100 centralnih banaka koje razvijaju vlastite CBDC-ove. A to uključuje i Sjedinjene Države i Evropsku uniju. Sin mog prijatelja (opet, maturant u Španiji) kaže da su njegovi nastavnici oduševljeni idejom CBDC-a. U razredu koji pokriva bankarstvo, hipoteke i finansijski sistem, govore djeci da će, vjerojatno za godinu dana, novi "digitalni euro" biti uveden. I da će na kraju postati obavezan.

Gotovina će prestati postojati, a sav novac bit će registrovan kod Evropske centralne banke. Evropska vojska birokrata znat će što se događa, u stvarnom vremenu, sa svakim postojećim eurom.