Menu
RSS

SAD opravdavaju izraelske napade na bolnice

Dok Izrael napada bolnicu Shifa u Gazi, Bidenova administracija tvrdi da "Hamas koristi bolnice kao vojne baze", pri čemu se Vašington oslanja na sumnjivu izraelsku propagandu, a ne na nezavisnu analizu, prenosi The Gray Zone. Sa izraelskim vojnim napadom na bolnice Al-Shifa i Al-Rantisi u Gazi, Sjedinjene Države i Izrael pojačavaju nemilosrdno izraelsku propagandu.

"Mogu vam potvrditi da imamo informacije da su Hamas i Palestinski islamski džihad koristili neke bolnice u Pojasu Gaze, uključujući Al-Shifu, i tunele ispod njih, da prikriju i podrže svoje vojne operacije i da drže taoce", rekao je novinarima u utorak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. Kirbyjevu tvrdnja ponovio je i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Dana 14. novembra, glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh rekla je novinarima da američke obavještajne službe nemaju "čizme na terenu" niti obavještajna sredstva sposobna nezavisno prikupljati obavještajne podatke od Shife ili o njoj. Ali, na pitanje je li deklasificirani obavještajni brifing koji su objavili Kirby i Sullivan stigao preko Vašingtonskih "izraelskih kolega", odbila je odgovoriti.

Hamas negira korištenje bolnica u vojne svrhe, a to potvrđuju i lokalni zdravstveni radnici i međunarodne humanitarne organizacije. "Muka mi je i umoran sam od ovih izraelskih jezivih tvrdnji da postoje Hamasovi zapovjedni centri u bolnicama", rekao je norveški liječnik dr. Mads Gilbert za Al-Jazeeru. Nakon što je nekoliko sedmica u Shifi izvodio postupke spašavanja života tokom izraelskog napada na Gazu 2014., Gilbert je dodao "kao što sam rekao sto puta nikad nismo vidjeli visokorangirane ljude Hamasa u Al-Shifi", dodavši da su u bolnici "mogli slobodno šetati".

Ali to nije spriječilo izraelske okupacione trupe u sveobuhvatnom napadu na objekte koje su u utorak opkolile bolnicu Shifa uz punu podršku Bidenove administracije koja ih je i naoružala. Izraelske snage nakon zauzimanja bolnice nisu uspjele pronaći taoce unutar ili oko bolnice, a izraelski vojni radio izvijestio je 15. novembra da "nema naznaka prisutnosti otetih u bolnici". Dakle, ono što su izjavili i Kirby i Sulliwan bila je najobičnija bezočna laž.

Izraelski i američki dužnosnici tek trebaju pružiti bilo kakav dokaz da Hamas upravlja "zapovjednim centrom" ispod Al-Shife. Videozapis koji je objavila izraelska vojska sa namjerom da dokaže da je Hamas držao taoce u podrumu dječje bolnice Al-Rantisi, posljednjeg preostalog medicinskog centra u Gazi sa odjelom za pedijatrijski rak, bio je smiješno neuvjerljiv.

U tom video performansu glavni glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari tvrdi da je ono što izgleda kao sklonište za malu djecu zapravo Hamasova komora za mučenje, pokazujući dječije bočice i žensku odjeću.