Menu
RSS

Satelitski snimci potvrđuju izraelske gubitke

Izraelska vojska je u posljednjih pet dana borbi sa palestinskim Hamasom izgubila 88 oklopnih vozila, pokazuju satelitski snimci sjevernog dijela Gaze, prenosi ugledni američki vojni magazin Military Watch. To predstavlja čak 23 posto od ukupno 383 raspoređena oklopna vozila širom Izraela koji se vide na snimcima američkog satelita, dodaje magazin.

"Iako su izraelske snage ostvarile značajne teritorijalne dobitke, dijeleći Gazu na sjeverna i južna područja, satelitski snimci u više navrata pokazuju kako Hamas i druge palestinske vojne grupe uspješno neutraliziraju izraelske tenkove i oklopne transportere. Jedinice milicije povremeno su koristile složene taktike kao što je podmetanje eksploziva na vozila kako bi neutralizirale sisteme aktivne zaštite tenkova prije nego što su ih gađali granatama na raketni pogon", opisuje Military Watch.

Snimke od početka oktobra također pokazuju uspješne napade na izraelsko oklopno oružje izvan Pojasa Gaze pomoću bespilotnih letilica. Gubici sa kojima se Izrael suočava u Gazi posebno su značajni ako se uzme u obzir da je izraelsko oklopno oružje pretrpjelo daljnje gubitke na sjevernoj granici zemlje sa Libanom, gdje su protutenkovske jedinice Hezbollaha gađale izraelska vozila sa mnogo sofisticiranijim protutenkovskim oružjem od onog koje su palestinske milicije imale.

Izvještaji o visokim stopama nestanka među izraelskim oklopnim vozilima poklapaju se sa izvještajima regionalnih medija da je zapovjednik izraelske tenkovske brigade, pukovnik Sheldag Zior, ubijen u akciji, što znači da je najviše rangirani prijavljeni gubitak među izraelskim snagama bio oficir tenkovske jedinice.

To ujedno potvrđuje i sve veći broj viđenja starijih generacija tenkova, naprimjer Merkava III, u borbama u Gazi. Izraelski gubici oklopnih vozila bili su posebno veliki u drugoj sedmici oktobra, kada su Hamasove snage postigle velike uspjehe i zauzele više vojnih objekata i skladišta oružja izvan Gaze čime su deseci novijih tenkova Merkava i stotine drugih oklopnih vozila stavljeni pod njihovu kontrolu.

Kako se nezvanično saznaje, piše američki vojni magazin, ti su tenkovi većinom uništeni. Budući da je Izrael 2005. počeo postepeno izbacivati ​​Merkav III iz prve linije te je planirao započeti široko predstavljanje Merkave V od kraja 2023. kako bi zamijenio mnoge preostale jedinice Merkave III, sve se više ističe neuobičajeno velik broj primijećenih Merkava III.

Analitičari smatraju kako je to pokazatelj da novija vozila nisu široko dostupna. Treutna neprijateljstava, međutim, otežava izradu sigurnijih procjena gubitaka sa obje strane, zaključuje specijalizovani američki vojni magazin. Ovi izvještaji su dijametralno suprotni od izvještaja američkih i većine zapadnih mainstream i korporativnih medija, čiji su vlasnici većinom američki Jevreji (link). Ujedno, izvještaji Military Watcha veoma su slični tvrdnjama koje dolaze iz jedinica Hamasa i drugih palestinskih milicija.