Menu
RSS
Banner 01

Post je jedini poznati metod produženja života

Potpuni post, odnosno fiziološki korisno gladovanje, trenutno je nauci jedini poznati i naučno potvrđeni metod produženja života bilo kojeg organizma na planeti Zemlji, kaže prof. dr. Micio Kaku, američki teoretski fizičar i profesor na City College of New York and CUNY Graduate Center.

"Ako uzmemo bilo koji organizam koji trenutno postoji na planeti Zemlji, od naprimjer ćelija kvasca, preko paukova, insekata, zečeva, pasa pa sve do majmuna, i smanjimo im kalorijski unos za 30 posto - oni će živjeti 30 posto duže", kaže dr. Kaku. Dodaje da nauka ne zna zašto se to dešava, ali da je to naučno potvrđeno i da je potpuno nezavisno od takozvane telomeraze te da je to funkcija istrošenosti ćelija.

Dr. Kaku objašnjava kako djeluje taj proces. "Danas znamo šta je starenje. Starenje je naprosto nakupljanje genetskih i ćelijski grešaka. Kada ćelije počnu da stare one postanu spore jer se nakupljaju genetske pogreške. Ćelije, doduše, imaju svoj sopstveni mehanizam regeneracije i mogu same da se poprave Međutim, i ti mehanizmi regeneracije se vremenom zaguše i ćelija počne da stari zbog toga", pojašnjava.

"Ćelije kože će se podijeliti 60 puta tokom ljudskog života. Nakon toga ćelija umire tako da svaka ćelija na izvjestan način ima u sebi ugrađeni biološki sat i osuđena je na smrt nakon određenog broja dijeljenja. Ali, otkriveno je da telomeraza može eliministati dio kontrakcija tih hromozoma tako da hromozomi mogu održati svoju dužinu", kaže dr. Kaku pojašnjavajući da se ne može tvrditi da se sada može poraziti starenje jer i ćelije raka koriste telomerazu za održavanje svoje "besmrtnosti" (ćelije raka se mogu dijeliti neograničeno). Telomeraza je inače jedan od ribonukleoproteina, a taj enzim dodaje ponavljajuće sekvence na kraju lanca DNK.

"Znamo da DNK izgleda otprilike kao pertla za cipele sa plastičnim završecima na krajevima. Svaki put kada se ćelija reporducira ti krajevi postaju kraći, dok na kraju potpuno ne nestanu. A održavanje tih 'plastičnih krajeva' dugačkim je zapravo dugovječnost", kaže dr. Kaku i pojašnjava kako se mogu ti "krajevi" produžiti: "Ako neki organizam izgladnite do smrti, on živi duže. To je trenutno jedini poznati način namjerno produženog životnog vijeka nekog organizma".

Interesantno, slično tvrdi i poznati ruski iscjelitelj Gennadiy Petrovich Malakhov u svojoj knjizi "Metode povećanja ljudske bioenergije i biosinteze". Malakhov piše o eksperimentima koje je proveo Suren Arakelyan Avakovich koji je uzeo hiljadu kokoši koje zbog starosti nisu mogle više nositi jaja. Nakon što ih je podvrgnuo sedmodnevnom (potpunom) gladovanju kokoškama je prvo izraslo novo svilenkasto perje, a potom su počele nositi jaja.  

Avakovich je također eksperimentalno utvrdio da krava, koja daje tri hiljade litara mlijeka godišnje, obično živi devet godina. Ako iz nje izmuzu devet hiljada litara mlijeka godišnje, krava živi kraće, oko četiri godine. Ali ako se jednom godišnje krava podvrgne jednomjesečnom postu (fiziološki korisno gladovanje) njen životi vijek se utrostručio!