Multimedija
Udruženja Beta.ba svim posjetiocima ove stranice predlaže da pogledaju slijedeći video sadržaj, odnosno predlaže da pogledaju slijedeće dokumentarne, igrane ili animirane filmove koji tretiraju teme finansija, ekonomije, privatizacije i monetarnog sistema, kao i video sadržaj koji se odnosi na temu ličnih finansija.

Većina filmova koje predlažemo imaju titlove i prevod na naš jezik, naravno ukoliko je riječ o stranim filmovima.

U slučajevima kada film nema prevod (titlove) na naše jezike onda svaki posjetilac za prevod mora klikniti na meniju video sadržaja na CC, a potom na Setting / SubtitlesCC / Auto-translate i na kraju odabrati jezik koji odgovara.

Ova opcija automatskog prevoda se odnosi na sve filmove na stranim jezicima koji su postavljeni isključivo na YouTube kanal i koji podržavaju Google Auto-translate opciju.

KAPITALIZAM: LJUBAVNA PRIČA

„Kapitalizam: Ljubavna priča“ najgledaniji je dokumentarni film svih vremena. Njegov reditelj - američki pisac, reditelj i producent Michael Moore - u filmu istražuje američki neoliberalni kapitalizam i cijenu koju prosječni Amerikanci plaćaju za svoj način života. Danas, američki san više liči na noćnu moru - porodice cijenu plaćaju svojim poslom, domom i ušteđevinom, a Moore gledatelje odvodi u domove običnih ljudi čiji su se životi zbog povjerenja u taj sistem vrijednosti u potpunosti preokrenuli. link

DOKTRINA ŠOKA

Dokumentari film „Doktrina šoka“ nastao je na osnovu istoimene kultne knjige kanadske spisateljice Naomi Klein. U knjizi, kao i u filmu, Klein briljantno razotkriva kako današnji neoliberalni kapitalizam smišljeno i planski osiromašuje cijele nacije i sve pojedince i to posredstvom privatizacije i kresanja svih socijalnih parava. Neoliberalna ekonomska doktrina usmjerena je samo ka izrabljivanju, uništavanju i kolonizaciji drugih društava, a isključivo u interesu nekoliko pojedinaca iz bogatih i razvijenih zemalja. U suštini, riječ je o najobičnijem neokolonijalizmu kamufliranom "bajkama" o privatizaciji i slobodnom tržištu. link

Preporuka urednika

Kako je uništavan Energoinvest, nekadašnji ponos privrede BiH

Vijest koja je objavljena prošle sedmice, a u kojoj se kaže da je sarajevska kompanija Energoinvest ... link

Privatizacija: Referendumom do odluke o prodaji elektroprivreda

Konačno je u javnost isplivala dugo najavljivana Agenda ekonomskih reformi, koja je navodno urađena ... link

Privatizacija u BiH: Država je loš gazda, ali još ima i daleko gorih

Prošle sedmice od predstavnika nove izvršne vlasti čuli smo dobro poznate, ali pomalo zaboravljene ... link

Zatvaranje VW pogona u BiH: Rekvijem za proizvodnju automobila

U martu 1999. godine imao sam priliku prisustvovati pres-konferenciji Volkswagena AG u sjedištu ... link