Multimedija
Udruženja Beta.ba svim posjetiocima ove stranice predlaže da pogledaju slijedeći video sadržaj, odnosno predlaže da pogledaju slijedeće dokumentarne, igrane ili animirane filmove koji tretiraju teme finansija, ekonomije, privatizacije i monetarnog sistema, kao i video sadržaj koji se odnosi na temu ličnih finansija.

Većina filmova koje predlažemo imaju titlove i prevod na naš jezik, naravno ukoliko je riječ o stranim filmovima.

U slučajevima kada film nema prevod (titlove) na naše jezike onda svaki posjetilac za prevod mora klikniti na meniju video sadržaja na CC, a potom na Setting / SubtitlesCC / Auto-translate i na kraju odabrati jezik koji odgovara.

Ova opcija automatskog prevoda se odnosi na sve filmove na stranim jezicima koji su postavljeni isključivo na YouTube kanal i koji podržavaju Google Auto-translate opciju.

KAPITALIZAM: LJUBAVNA PRIČA

„Kapitalizam: Ljubavna priča“ najgledaniji je dokumentarni film svih vremena. Njegov reditelj - američki pisac, reditelj i producent Michael Moore - u filmu istražuje američki neoliberalni kapitalizam i cijenu koju prosječni Amerikanci plaćaju za svoj način života. Danas, američki san više liči na noćnu moru - porodice cijenu plaćaju svojim poslom, domom i ušteđevinom, a Moore gledatelje odvodi u domove običnih ljudi čiji su se životi zbog povjerenja u taj sistem vrijednosti u potpunosti preokrenuli. link

DOKTRINA ŠOKA

Dokumentari film „Doktrina šoka“ nastao je na osnovu istoimene kultne knjige kanadske spisateljice Naomi Klein. U knjizi, kao i u filmu, Klein briljantno razotkriva kako današnji neoliberalni kapitalizam smišljeno i planski osiromašuje cijele nacije i sve pojedince i to posredstvom privatizacije i kresanja svih socijalnih parava. Neoliberalna ekonomska doktrina usmjerena je samo ka izrabljivanju, uništavanju i kolonizaciji drugih društava, a isključivo u interesu nekoliko pojedinaca iz bogatih i razvijenih zemalja. U suštini, riječ je o najobičnijem neokolonijalizmu kamufliranom "bajkama" o privatizaciji i slobodnom tržištu. link

Preporuka urednika

Biblioteka elektronskih knjiga, publikacija i dokumenata u PDF

Na ovoj stranici možete pronaći linkove za razne elektronske knjige, publikacije, zakone ... link

Multimedijalni video sadržaj, preporuke dokumentarnih filmova

Udruženja Beta.ba svim posjetiocima ove stranice predlaže da pogledaju slijedeći video sadržaj ... link

Pravno upozorenje, autorska prava i odricanje od odgovornosti

Udruženje Beta.ba skreće pažnju svim posjetiocima ove internet stranice i finansijskog ... link

Udruženje za razvoj finansijske kulture Beta.ba iz Sarajeva, BiH

Udruženje za razvoj finansijske kulture Beta.ba iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina, registrirano ... link