Menu
RSS

Ukratko o nama: Portal Beta.ba i Udruženje Beta.ba

Portal Beta.ba je internet stranica Udruženja za razvoj finansijske kulture Beta.ba iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina. Udruženje za razvoj finansijske kulture Beta.ba je nevladina, nestranačka i neprofitabilna organizacija koju je osnovala formalna grupa građana iz Federacije BiH na osnivačkoj skupštini održanoj krajem 2011. godine u Sarajevu.

Udruženje je registrirano u Ministarstvu pravde Federacije BiH u decembru 2011. godine, a počelo je sa radom u januaru 2012. godine. Udruženje je nestranačka, neprofitna i nevladina organizacija koja radi na promociji i razvoju finansijske kulture kao dijela opće građanske kulture. Misija udruženja je širenje, promocija i razvoj finansijske kulture kao dijela opće građanske kulture. Vizija udruženja je postati jedan od vodećih centara u kojem će svi zainteresirani moći dobiti besplatne informacije, stručnu pomoć i educirati se o razvoju finansijske kulture i vođenju ličnih finansija.

Prema članu 8 Statuta udruženja, ciljevi su sljedeći: promocija, širenje i razvoj finansijske kulture kao dijela opće građanske kulture, zatim širenje finansijske pismenosti te promocija i razvoj odgovornog vođenja ličnih finansija, informisanje cjelokupne javnosti o realnom stanju u finansijskom sektoru u BiH, regiji i svijetu, edukacija i informisanje građana o finansijama, ličnim finansijama i finansijskim proizvodima, kao i promocija kulture odgovorne potrošnje, štednje i ulaganja, kao i kulture odgovornog kreditiranja.

Shodno članu 10 Statuta udruženja, ono svoje ciljeve između ostalog ostvaruje i kroz vođenje, upravljanje i održavanje svoje internet stranice. Internet stranicu Beta.ba uređuje novinar - urednik kojeg je za taj posao izabralo nadležno tijelo i predsjednik Udruženja za razvoj finansijske kulture Beta.ba. Urednik samostalno bira, uređuje i piše tekstove koji će se objaviti na stranicama portala Beta.ba.

Udruženje za razvoj finansijske kulture Beta.ba, kao i portal Beta.ba, rade cijele godine izuzev vikendom, kao i državnim i vjerskim praznicima. Udruženje i portal također neće raditi u toku zimskog i ljetnjeg odmora, o čemu će se javnost obavijestiti na stranicama portala. Radno vrijeme Udruženja i portala Beta.ba je od 10,00 do 14,00 sati svakog radnog dana izuzev državnih i vjerskih praznika te za vrijeme kolektivnih zimskih i ljetnih godišnjih odmora.

Na stranicama portala Beta.ba neće se objavljivati sve finansijske i poslovne vijesti iz BiH nego isključivo one za koje urednik portala procijeni da su važne za postavljenje ciljeve koji su definisani u Statutu Udruženja Beta.ba. Posebnu pažnju urednici i novinari portala Beta.ba u svom radu posvetit će finansijskim pokazateljima o poslovanju banaka, kompanija i osiguravajućih društava te će sve najaktuelnije podatke uvijek, naravno kada je to moguće, staviti u određeni vremenski kontekst radi cjelokupnije slike o poslovanju privrednog društva.

Udruženje za razvoj finansijske kulture Beta.ba je samoodrživ subjekt koji se ne finansira od bespovratne pomoći, odnosno od grantova iz inostranstva. Samim tim Udruženje Beta.ba samostalno donosi sve poslovne i uređivačke odluke vezane za aktivnosti i objavljivanje sadržaja. Udruženje Beta.ba ne prihvata bilo čiji pokušaj cenzure sadržaja.