Log in

U Hrvatskoj od 1. januara niži PDV na meso i lijekove

Korisnicima drugog penzionog stupa omogućava se izbor u kojem će sistemu ostvariti penziju

ZAGREB - Sa početkom nove 2019. godine, u Hrvatskoj se smanjuje porez na dodanu vrijednost (PDV) i to između ostalog na bezreceptne lijekovesa sadašnjih 25 na pet posto. Penzionom reformom u Hrvatskoj, koja stupa na snagu 1. januara 2019. godine, predviđa se podizanje radnog vijeka na 67 godina od 2033. godine, kao i penalizacija prijevremenog penzionisanja od 0,3 posto po mjesecu, odnosno 18 posto za pet godina, te omogućavanje rada svim penzionerima do četiri sata dnevno uz zadržavanje penzije.

Korisnicima drugog penzionog stupa omogućava se izbor u kojem će sistemu ostvariti penziju - samo u prvom stupu uz dodatak od 27 posto za razdoblje do 2002. godine, te 20,25 posto za kasnije uplate ili penziju iz oba obavezna stupa, prenosi Poslovni.hr.

Sa početkom nove godine, PDV na bezreceptne lijekove smanjit će se, odlukom Vlade, sa sadašnjih 25 na pet posto, zbog čega će i njihove maloprodajne cijene biti osjetno niže, a u Hrvatskoj lječničkoj komori (HLJK) očekuju pojeftinjenje bezreceptnih lijekova u prosjeku za 18 do 19 posto. Sa stupanjem na snagu novog Zakona o PDV-u od 1. januara izjednačava se porezna stopa za sve lijekove, što će dovesti do smanjenja maloprodajne cijene bezreceptnih lijekova.

Također, sa prvim danom ove godine na snagu je stupio paket devet zakona iz trećeg kruga porezne reforme, koji uz ostalo donosi nižu stopu PDV-a na meso, voće i povrće, jaja ili pelene, proširenje porezne osnovice za oporezivanje dohotka stopom od 24 posto, ukidanje doprinosa na plaću za zapošljavanje i zaštitu na radu, ali i povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje.

-8°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 4.83 km/h

  • 03 Jan 2019 -1°C -6°C
  • 04 Jan 2019 -2°C -7°C