Log in

Dobit Agrokora 1,7 milijardi kuna, Konzum lider

Najuspješnija kompanija u tom razdoblju bio je Konzum, čija je EBITDA premašila plan za 157,9 miliona kuna

ZAGREB - U prvih jedanaest mjeseci 2018. godine, 16 kompanija iz sastava Agrokora ostvarilo je nešto više od 21,5 milijardi kuna prihoda, dok je operativna dobit u tom razdoblju iznosila oko 1,7 milijardi kuna, saopšteno je iz Agrokora, prenosi Jutarnji list, pozivajući se na redovni mjesečni izvještaj o poslovanju Agrokora, 21. po redu, donosi poslovne rezultate u prvih jedanaest mjeseci 2018.

Najuspješnija kompanija u tom razdoblju bio je, ističu u Agrokoru, Konzum, čija je EBITDA premašila plan za 157,9 miliona kuna, ili preko 60 posto, dok su prihodi bili 111 miliona kuna, ili 1,4 posto, iznad plana. Inače, ukupni prihodi Konzuma u prvih jedanaest mjeseci iznosili su više od 8,1 milijardi kuna, dok je EBITDA, prema preliminarnim podacima, iznosila 420,7 miliona kuna. Stoga je Konzum, poručuju iz Agrokora, i glavni nositelj operativne dobiti u segmentu Maloprodaje i veleprodaje.

Tokom prvih jedanaest mjeseci 2018. dobro su poslovale i kompanije iz područja prehrana, u kojem gotovo sve firme ostvaruju veću dobit od planirane. S druge strane, kompanije iz segmenta poljoprivrede u istom su razdoblju imale podbačaj prihoda i operativne dobiti u odnosu na plan, a to kompenziraju, poručuju iz Izvanredne uprave, optimizacijom troškova i jačanjem drugih aktivnosti.

U saopštenju Agrokora ističe se i da su sva buduća društva Grupe Agrokor i službeno dobila nova imena, koja će zaživjeti po završetku implementacije nagodbe vjerovnika. Novi nazivi sastoje se od starog imena, koje je zadržano zbog očuvanja vrijednosti brendova kompanija, i dodatka plus. S druge strane, krovna kompanija Agrokor će do kraja januara dobiti potpuno novo ime i neće više koristiti naziv Agrokor, zaključuje se u saopštenju. Ne navode, međutim, koji će joj biti novi naziv.

-8°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 4.83 km/h

  • 03 Jan 2019 -1°C -6°C
  • 04 Jan 2019 -2°C -7°C