Menu
RSS

Sedam kompanija drži 65 posto rezervi nafte

Sedam velikih nacionalnih naftnih kompanija kontroliše nešto više od 65 posto svih poznatih izvora nafte i plina u svijetu, objavila je nedavno u svom izvještaju ugledna konsultantska kuća Wood Mackenzie koja se bavi isključivo obavještajnim poslovima u naftnoj industriji.

Od pomenutih sedam velikih naftnih nacionalnih kompanija (NOC - National Oil Companies) tri su arapske, dvije ruske, jedna iranska i jedna venecuelanska, navodi se u izvještaju Wood Mackenzie (link). Pojedinačno, to su Saudi Aramco, QatarEnergy, Abu Dhabi National Oil Company, Rosneft, Gazprom, National Iranian Oil Company i Petróleos de Venezuela.

Ove nacionalne kompanije uglavnom su u državnom vlasništvu zemalja u kojima su osnovane, a Wood Mackenzine da zalike koje kontrolišu su dovoljne za narednih 40 do 60 godina. Wood Mackenzie dodaje da bi te rezerve mogle potrajati i duže ako pretvore nešto od onoga što se trenutno smatra nepredviđenim resursima u komercijalne. Ističe se i da nakon ruskog napada na Ukrajinu procjene ponude, potražnje i cijena ugljikovodika (fosilna goriva) neprestano se mijenjaju, što dovodi do preispitivanja tokova trgovine energijom kako bi se ojačala globalna energetska sigurnost.

Ova činjenica je ujedno, kako smatraju brojni nezavisni ekonomski stručnjaci, ključni razlog zbog kojeg Zapad predvođen Sjedinjenim Američkim Državama nastoji svijetu nametnuti takozvanu Zelenu agendu, odnosno prestanak korištenja fosilnih goriva. Nakon rata u Siriji, u kojem Zapad zbog umiješanosti Rusije u sukob nije uspio smijeniti tamošnju vlast, Amerika i zapadni saveznici su ostali bez "kontrole" nad izvorima nafte i plina.

Wood Mackenzie u izvještaju također navodi da je pomenutih sedam nacionalnih kompanija otkrilo 41 posto globalnih dodatnih konvencionalnih resursa od 2011. godine, a da njihov udio raste i dalje, od 2018. godine, iako se, kako se energetska tranzicija ubrzava, njihove strategije razvijaju u skladu s tim.

Konsultanstka kuća u svom izvještaju također ističe da se nove količine nafte i plina koje otkriju pomenute nacionalne kompanije brzo komercijaliziraju, pojašnjavajući da one na taj način kontrolišu više od trećine novootkrivenih svjetskih resursa. U posljednjih nekoliko godina taj udio dosegao je više od 50 posto. Wood Mackenzie također naglašava da je velik dio novih resursa nacionalnih kompanija još uvijek uvjetovan i da su one otkrile više od 100 milijardi barela nafte od 2011., što je dvostruko više od preostalog iznosa drugih velikih naftnih kompanija.

Uprkos tome, velike naftne kompanije su prošle znatno bolje u smislu komercijalnosti jer se oko dvije trećine količina koje su otkrile velike naftne kompanije smatraju održivim, povlaštenim resursima. Sa druge strane, oko dvije trećine otkrivenih volumena sedam nacionalnih kompanija trenutno se još uvijek smatraju kontingentima.