Menu
RSS

Zapad nastavlja da krade sirijsku naftu i hranu

Nezakonito uvedene sankcije SAD-a i EU-a "guše privredu" Sirije, dok Vašington i njegovi saveznici nastavljaju sudjelovati u krađi energetskih resursa i hrane te zemlje, navodi se u saopštenju za javnost Ministarstva vanjskih poslova Rusije. "SAD i EU nastavljaju gušiti privredu Sirije nezakonitim jednostranim sankcijama koje zabranjuju uvoz u zemlju građevinskog materijala i generatora, lijekova i medicinske opreme, kao i dječijih lijekova i pasti za zube kao robe dvojne namjene.

Istovremeno, Vašington i njegovi saveznici koji su nezakonito okupirali teritorije na sjeveroistoku i jugu Sirije uključeni su u krađu i krijumčarenje nafte i žitarica, uskraćujući sirijskom stanovništvu hljeb i izvore energije", stoji u saopštenju. Napomenuli su da se adekvatna humanitarna pomoć Sirijskoj Arapskoj Republici ne pruža upravo zbog hroničnog nedostatka sredstava, uzrokovanog činjenicom da zapadni donatori, uprkos glasnim ajavama, ne ispunjavaju svoje obveze izdvajanja sredstava za hitnu pomoć.

"Da ne spominjemo projekte u području ranog oporavka i olakšavanja povratka izbjeglica", dodalo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova. "Trenutni UN-ov plan humanitarnog odgovora, koji je pripremljen prije potresa 6. februara, ispod je 30 posto".

Diplomatski odjel je naveo da su predstavnici vlade Sirije 10. novembra službeno obavijestili vodstvo Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (UN OCHA) o svojoj odluci da produže dozvolu za još tri mjeseca, do 13. februara 2024. koristiti dvije kontrolne tačke na granici sa Turskom - Bab al-Salam i ar-Rai - za isporuku pomoći u područja koja nisu pod kontrolom Damaska.

"Sirijske vlasti proaktivno i dobrovoljno odobravaju ovu hitnu mjeru prvenstveno kako bi osigurale brz i raširen pristup svima kojima je potrebna pomoć i onima koji su pogođeni potresom velikih razmjera 6. februara, kao i kako bi efikasno prevladali razorne posljedice prirodna katastrofa".

"Međutim, uprkos svim naporima Damaska, Sirijci i dalje ne dobijaju neophodnu pomoć od UN, koja mora biti dogovorena sa vlastima zemlje i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. U tom kontekstu, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije primijetilo je potpuni nedostatak kako unutarašnjeg pristupa iz Damaska ​​svim dijelovima Sirijske Arapske Republike preko kontaktnih linija, tako i izgleda za njegovu uspostavu.

Razlog je akcija u Idlibu protiv militanata skupine Hei'at Tahrir al-Sham, koju je Vijeće sigurnosti UN-a prepoznalo kao terorističku, i drugih ilegalnih oružanih grupa koje djeluju u sjevernim regijama Sirije", navodi se u saopštenju. Tako je Ministarstvo vanjskih poslova zaključilo da se i preko graničnih prijelaza koje je otvorila Vlada Sirije dostava pomoći odvija ograničeno.

Od 2014. godine Ujedinjeni narodi isporučuju humanitarnu pomoć u sjeverozapadnu "pobunjeničku" regiju u Siriji koja je ispunjena al-Qaedom.