Menu
RSS

Biden i Xi: Uspostavljanje vojne komunikacije

Obnavljanje vojne komunikacije između Kine i Sjedinjenih Američkih Država te kineska pomoć u smanjenju proizvodnje smrtonosne droge fentanila glavni su rezultati dugo očekivanog sastanka između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i američkog kolege Joe Bidena u San Francisku.

Kako prenose mediji, Bijela kuća ovaj sastanak nije najavila kao samit, koji bi uključivao duži popis postignuća i zajedničku izjavu. Stoga su Biden i Xi održali samo zajedničku press konferenciju prije razgovora, pri čemu su se njihove izjave sastojale uglavnom od diplomatskih ljubaznosti, izjavama o tome koliko se dvojica lidera dugo poznaju, koliko cijene međusobnu iskrenost i koliko je važan odnos između Sjedinjenih Država i Kine prema ostatku svijeta.

Xi je iskoristio press konferenciju kako bi naglasio da je za Kinu pandemija koronavirusa - za koju je odbio preuzeti odgovornost na što Biden nije imao nikakvih komentara - gotova te da je svjetska ekonomija "troma". "Za dvije velike zemlje poput Kine i Sjedinjenih Država, okretanje leđa jedna drugoj nije opcija. Međutim, nerealno je i da jedna strana uređuje drugu", rekao je Xi, prenose mediji.

Dužnosnici Bidenove administracije su kontaktirali američke medije odmah nakon razgovora Bidena i Xija, ističući velika postignuća sporazuma o obnovi vojnih komunikacija i Xijevo obećanje da će učiniti više u vezi sa fentanilom. Kina je prekinula vojnu komunikaciju nakon što je bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi posjetila Tajvan u avgustu 2022.

Dužnosnici u Pekingu potvrdili su nakon sastanka da će vojne komunikacije biti nastavljene, uključujući sastanak licem u lice između američkog ministra obrane Lloyda Austina i onoga tko zamijeni kineskog ministra obrane Li Shangfua. Bidenova administracija također je govorila o Xijevom pristanku da se obračunaju sa kineskim kompanijama koje proizvode hemikalije prekursore za fentanil.

Izvori iz američke administracije potvrdili su također da je Biden vršio pritisak na Xija da iskoristi svoj uticaj na Iran kako bi se "izbjegli koraci koji bi se mogli smatrati provokativnima na Bliskom istoku".

Na svojoj samostalnoj press konferenciji nakon sastanka Biden je istakao da je "najvažniji" ishod poslijepodnevnih razgovora ponovno uspostavljanje vojnih komunikacija. Rekao je i da je razgovarao sa Xijem o "agresivnom ponašanju Kine u Južnom kineskom moru" i nepoštenoj trgovinskoj praksi Kine, ali nije dao naznake Xijevog odgovora na te teme.

Međutim, Reuters prenosi da je Biden na pitanje novinara da li promijenio svoje stajalište da je kineski predsjednik diktator odgovorio: "Vidite, on jeste diktator. On je diktator u smislu da vodi zemlju koja je komunistička i koja se temelji na obliku vladavine potpuno drugačijem od našeg".

Za sada još uvijek nema nikakvih komentara kineskih medija o ovom sastanku.