Menu
RSS

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o Gazi

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je u četvrtak rezoluciju koja poziva na "hitne i produžene humanitarne pauze i koridore širom pojasa Gaze" kako bi se omogućila dostava pomoći i medicinske evakuacije. Ovo je prva izglasana rezolucija nakon četiri neuspješna pokušaja odgovora na rat Izraela i Palestine.

Rezolucija, koju je jučer predstavila Malta, također poziva na "koridore u cijelom pojasu Gaze dovoljan broj dana" kako bi se zaštitili civili, posebno djeca, rekla je ambasadorica Vanessa Frazier.

Dodatno je zatraženo bezuslovno oslobađanje zarobljenika držanih u Gazi. Rezolucija je usvojena sa 12 glasova za, nula protiv i tri suzdržana - Rusija, SAD i Velike Britanije. "To je obvezujuće međunarodno pravo, ali znamo da postoje mnoge rezolucije Vijeća sigurnosti koje su obvezujuće međunarodno pravo, a Izrael ih ne poštuje. Ali mislim da će to dodati dodatni pritisak na Izrael, posebno jer su SAD dopustile da ova rezolucija prođe - mogle su upotrijebiti svoj veto, a nisu", rekao je diplomatski urednik Al Jazeere James Bays.

U rezoluciji se ne spominje prekid vatre. Ne spominje se ni napad palestinske grupe Hamas na Izrael 7. oktobra. Izostavljeni su i izraelski osvetnički avionski napadi i kopnena ofanziva u Gazi, za koje dužnosnici ministarstva zdravstva Gaze kažu da je ubijneo više od 11 000 Palestinaca, od kojih su dvije trećine žene i djeca. U rezoluciji je gorivo navedeno među stavkama kojima se mora dopustiti "nesmetan" prolaz.

Gilad Erdan, izraelski ambasador pri UN-u, brzo je odgovorio da rezolucija neće imati "nikakvog smisla", nazvavši je "nepovezanom sa stvarnošću". Tvrdio je da je Izrael djelovao i djeluje u skladu sa međunarodnim pravom u Gazi, što je tvrdnja koju je odbacilo nekoliko stručnjaka za ovu temu.

U isto vrijeme u Izraelu je čelnik izraelske opozicije Yair Lapid pozvao premijera Benjamina Netanyahua da podnese ostavku zbog, kako je rekao, lošeg postupanja vlade u sukobu u Gazi. "Netanyahu mora otići sada tokom borbi", rekao je Lapid za izraelski Channel 12.

"Ova vlada ne funkcionira", rekao je. "Potrebne su nam promjene - Netanyahu ne može biti premijer. Ne možemo si dopustiti da vodimo dugotrajnu kampanju sa premijerom u kojeg javnost nema povjerenja". Lapid je istakao da bi se njegova stranka, Yesh Atid, ili Budućnost, mogla pridružiti "vladi nacionalne rekonstrukcije" sa strankom Likud, ali je naglasio da je "Netanyahu ne može voditi".

Rusija je u srijedu poručila da stajalište Zapada o izraelskim akcijama u Pojasu Gaze "nadilazi moral i zakon jer se i jedno i drugo krši", prenosi agencija Anadolu. "Smatramo da pozicija Zapada nadilazi moral i zakon jer se i jedno i drugo krši. Ne može biti dvostrukog morala, dvostrukog tumačenja istih zakonodavnih i međunarodnih pravnih normi", rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova.