Menu
RSS

Kineski juan ispred eura u finansiranju trgovine

Globalne kompanije posljednjih mjeseci emituju rekordne iznose obveznica denominiranih u kineskim juanima i naveliko se zadužuju kod kineskih banaka zbog niskih kamatnih stopa. Pri tome je kineski juan pretekao euro u finansijskom sistemu svjetske trgovine, prenose mediji. Juan je novčana jedinica Kine. Puni mu je naziv juan renminbi, a u opticaju je od 1955. godine Dijeli se na 10 jiaoa, a 1 jiao čini 10 fena.

Strane kompanije i banke prikupljaju u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu rekordne iznose novca izdanjem takozvanih "panda" i "dim sum" obveznica u juanima, izvještava Reuters. Panda obveznice kontinuirano unaprjeđuju korištenje renminbija (juana) kao valute za finansijske transakcije, objavila je u oktobru kineska centralna banka. To je motiviralo kineskim banke da pozajmljuju novac stranim kompanijama i omogućilo širu upotrebu juana izvan Kine.

U 10 mjeseci ove godine kompanije poput njemačkog proizvođača automobila BMW-a i francuske banke Crédit Agricole, kao i inostrani ogranci kineskih kompanija, prikupili su rekordnih 125,5 milijardi juana (17,33 milijarde dolara) izdanjem panda obveznica, za 61 posto više nego lani. Kanadska centralna banka pribavila je krajem oktobra milijardu juana izdanjem trogodišnje panda obveznice, uz kupon od 3,2 posto. Na domaćem tržištu morala bi platiti kamatu od 4,5 posto.

U Hong Kongu je vrijednost izdanih dim sum obveznica također dosegnula rekord od 343 milijarde juana, skočivši za 62 posto u prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani. I banke su pojačano izdavale zajmove u kineskoj valuti. Dim sum obveznice privlačne su ulagačima zainteresiranima za držanje duga izdanog u juanima, ali to ne mogu učiniti zbog kineskih propisa o domaćem dugu.

Povećanje udjela juana u globalnom finansiranju spada među glavne prioritete Kine u internacionalizaciji domaće valute, iako se čini da je nedavni uzlet uglavnom bio usmjeren u poslove u azijskom divu. Njemački proizvođač automobila Volkswagen Group rekao je Reutersu da će početnih 1,5 milijardi juana pribavljenih izdanjem panda obveznica koristiti samo za poslovanje u kontinentalnoj Kini. Grupacija Mercedes-Benz također planira iskoristiti novac za podršku poslovanju leasinga automobila u Kini.

Val zaduživanja globalnih kompanija kod kineskih banaka katapultirao je juan na drugo mjesto u finansiranju globalne trgovine, ispred eura. Udio juana u finansiranju svjetske trgovine skočio je sa 3,91 posto na početku godine na 5,8 posto u septembru, prema međunarodnom sistemu za elektronsku provedbu finansijskih transakcija (SWIFT). Dolar i dalje zauzima uvjerljivo prvo mjesto sa udjelom od čak 84,2 posto, navodi Reuters.

Međunarodnim platnim prometom dominiraju akreditivi, oblik kratkoročnog finansiranja koji olakšava trgovinu. U okviru finansiranja trgovine i plaćanja, upotreba juana uglavnom je ograničena na zemlje u razvoju u prijateljskim odnosima sa Kinom, poput onih uključenih u njezinu inicijativu Pojas i put.