Menu
RSS

Anketa: EU će se raspasti u sljedećih 20 godina

Evropska unija (EU) će se raspasti u sljedećih 20 godina. Mnogi u Evropi, a i izvan nje, misle tako, pokazuju nove ankete čije je rezultate objavio njemački Der Spiegel. Čini se da buduću sudbinu EU povezuju sa rezultatom ruske specijalne operacije u Ukrajini, navodi njemački medij.

Ovi zaključci proizlaze iz izvještaja think tanka Evropskog vijeća za vanjske odnose. Ovdje predstavljeni podaci temelje se na anketama provedenim u Sjedinjenim Državama, Južnoj Koreji, jedanaest evropskih zemalja, kao i Kini, Rusiji i šest drugih neevropskih zemalja. Istraživanja su provele poznate organizacije koje istražuju javno mnijenje - Gallup i YouGov.

U tekstu se navodi kako Zapad (SAD i EU) insistiraju na unipolarnom svijetu, za razliku od takozvanih zemalja Globalnog Juga. Pritom se konstatuje kako sada živimo u svijetu à la carte, odnosno "po izboru". Autori smatraju kako "na geopolitičkom jelovniku svega što Zapad nudi, zapadni je model danas samo jedno od mnogih jela". "Na Globalnom Jugu, zapadnjački stil života još uvijek mnogi smatraju privlačnim. No, to ne znači da je stanovništvo tih prostora spremno gledati na Zapad kao na dugoročnog i pouzdanog saveznika i udružiti se s njim", piše Der Spiegel.

Prema anketama, mnogi svoje partnere doživljavaju oportunistički. Vjeruju da mogu kombinovati široku paletu opcija, uzimajući sve preferencije od svih - živjeti evropskim stilom života, imati sigurnosne garancije iz Sjedinjenih Država i plodonosno trgovati sa Kinom.

Zapad sada doživljava svoj pad, smatra većina ispitanika u zapadnim zemljama. Od ispitanih, 47 posto ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama i 40 posto u Južnoj Koreji pesimistično gleda na budućnost svoje zemlje. Na Globalnom Jugu slika je drugačija: ljudi u Indiji (86 posto), Indoneziji (74 posto), Kini (69 posto), Rusiji (54 posto) i Brazilu (40 posto) budućnost svoje domovine smatraju priličnom optimističnim.

Istodobno, ispitanici iz većine zemalja u kojima je istraživanje provedeno najradije bi se preselili u Sjedinjene Američke Države ili neku od zemalja Evropske unije. Ovo su odgovori većine u Južnoj Koreji (75 posto), Saudijskoj Arabiji (62 posto), Brazilu (68 posto), Turskoj (71 posto) i Južnoj Africi (65 posto).

U gotovo svim ispitanim zemljama, kad bi mogli birati, ispitanici bi radije pripadali američkom nego kineskom bloku. To je bio odgovor većine ispitanika u Južnoj Koreji (82 posto), Indiji (80 posto), Brazilu (66 posto), Južnoj Africi (54 posto), Turskoj (51 posto) i Saudijskoj Arabiji (50 posto). Jedina iznimka bila je Rusija, gdje većina želi vidjeti Kinu kao saveznika.

U gotovo svim zemljama ispitanici su dali prednost suradnji sa Sjedinjenim Državama u odnosu na Kinu, uključujući i sigurnosna pitanja. Jedina iznimka je trgovina, gdje većina ispitanika smatra da bi Kina bila najbolji partner.