Menu
RSS

Analitičari u SAD ne očekuju "meko slijetanje"

Sjedinjene Američke Države nalaze se trenutno u spirali finansijske smrti, smatra ekonomski analitičar John Rubino. Kaže da ako američka vlada ima deficite na nivou krize - kao što je slučaj danas - posuđivanje novca i plaćanje kamata na njega znači da su SAD u spirali finansijske smrti.

"Dug raste, kamate na dug rastu i to povećava dug čak i dalje, što znači da situacija izmiče kontroli. Zvanični američki dug trenutno iznosi 33,5 triliona dolara, a raste za 1,7 triliona dolara godišnje. Troškovi kamata američke vlade već sada iznose trilion dolara godišnje. A troškovi kamata rastu kako rate ukupni dug. Tu je, zatim, i ova nevjerojatno nepromišljena vojna potrošnja pod krinkom strane pomoći, što znači da smo postali društvo koje je potpuno izgubilo kontrolu", kaže on.

Sjedinjene Države su na kraju 70-godišnjeg kreditnog superciklusa, koji se sigurno neće završiti "mekim slijetanjem" (soft landing), kako to tvrde Federalne rezerve (FED) i finansijski mediji. "Ako FED nastavi podizati kamatne stope, privreda će posustati, ali će ta mjera zaštititi dolar. Ako pak smanje kamatne stope, još više će povećavate inflaciju, a američki dolar će propadati", objašnjava Rubino dodajući da to može završti samo masovnim resetiranjem i implozijom sistema.

I američki analitičar i investitor Peter Schiff misli slično. On objašnjava da je trenutno u mainstream finansijskim medijima glavna moderna riječ "meko slijetanje", jer većina Amerikanaca misli da je FED pobijedio inflaciju i da je recesija potpuno izbjegnuta. "Wall Street je u procvatu sa sve većim uvjerenjem da je inflacijski rat gotov, a ne samo da je FED završio sa povećanjem kamatnih stopa, već će ih FED početi smanjivati ​​od 2024. godine", kaže Schiff u svom podcastu.

"Tržišta očekuju da će FED proaktivno smanjiti kamatne stope kako bi spriječio recesiju i pad. Ali to su puke želje. Trebamo očekivati tvrdo slijetanje bez obzira šta FED uradi. Ne mogu shvatiti zašto ljudi vjeruju da FED može povisiti kamatne stope sa nula na više od 5 posto i izvući se bez recesije", kaže on.

"Pogledajte naše iskustvo iz 2008. i pogledajte što se dogodilo 2019. neposredno prije Covida. Tada je FED pokušao podići stope sa niskog nivoa i morao je to vrlo brzo prekinuti. Historija jasno pokazuje da je FED-u teško normalizirati stope. Zapravo, pokušaj podizanja stopa sa oko 1 posto na nešto više od 5 posto u 2007. doveo je do najveće recesije od Velike depresije", objašnjava Schiff, jedan od najboljih i najuglednijih američkih analitičara.

"Duže vrijeme smo imali niže cijene, a imali smo i kvantitativno popuštanje. Sada je FED počeo dizati kamatne stope. Ovo danas je puno veći šok za sistem od onoga što je FED učinio 2007. Dakle, sada moramo imati, gotovo kao po definiciji, mnogo veću recesiju od one koju smo imali 2008. Ako je to bila velika recesija, onda će ova biti još veća", zaključuje Schiff.