Menu
RSS

Bijela kuća ne očekuje upotrebu nafte kao oružja

Sjedinjene Američke Države su uvjerene da arapske države neće koristiti snabdijevanje naftom kao oružjem kao što su to činile u prošlosti, rekao je savjetnik Bijele kuće za energetsku sigurnost Amos Hochstein u intervjuu za Financial Times. "Nafta se sa vremena na vrijeme koristila kao oružje tako da smo uvijek zabrinuti zbog toga. Međutim, radimo protiv toga, a mislim da se sada to neće dogoditi", rekao je on.

Hochstein je odgovorio na pitanje da li će arapske zemlje koristiti naftu kao oružje zbog napada izraelske vojske na Gazu, gdje stradao veliki broj civila. Prema podacima UN dvije trećine ubijenih u sukobu u Gazi su žene, djeca i starije osobe, zbog čega mnoge nacije traže sprovođenje istrage protiv Izraela za eventualno počinjene ratne zločine.

Prema riječima glavnog savjetnika za energetiku Bidenove administracije, SAD i globalno tržište nafte "prilično dobro" upravljaju dvostrukom geopolitičkom opasnošću -- ruskim napadom na Ukrajinu i ratom između Izraela i Palestinaca. "Imamo dva aktivna rata u svijetu, jedan koji uključuje trećeg najvećeg svjetskog proizvođača, dakle Rusiju, dok drugi na Bliskom istoku se vodi tako da projektili lete blizu mjesta gdje se proizvodi nafta. A cijene su ipak blizu najniže tačke u godini", rekao je Hochstein.

Prošle sedmice Hochstein je rekao da će Sjedinjene Države pooštriti sankcije iranskoj naftnoj industriji usred sukoba Izraela i Palestine, sa ciljem smanjenja iranskog izvoza za više od milion barela dnevno. U ranim danima sukoba, arapske države i proizvodna skupina OPEC+ odbacile su iranski poziv islamskim zemljama da uvedu naftni embargo Izraelu i njegovim pristašama zbog masakra civila u Gazi.

Međutim, ovih dana jačaju nagađanja da bi ministri OPEC+ mogli odlučiti napraviti "dublja smanjenja" proizvodnje početkom sljedeće godine kada se sastanu tokom vikenda od 25. do 26. novembra. Ključni razlog za moguće smanjenje bio bi najnoviji pad cijene na 80 dolara za barel brenta, nagađaju tržišni sudionici i analitičari. Rastući bijes zbog izraelskog genocida protiv civila na području Gaze također bi mogao igrati ulogu u odluci OPEC+ da uskrati veće snabdijevanje tržišta, tvrde neki analitičari. Očekuje se da će Saudijska Arabija - najveći svjetski izvoznik sirove nafte i lider OPEC+ - sva dodatna smanjenja proizvodnje nafte pripisati situaciji na tržištu a ne sukobu u Gazi.

Također, u medijima su se pojavile određene špekulacije da su arapske zemlje uputile Wall Streetu, odnosno čelniku BlackRocka Larry Finku te Michaelu Bloombergu, vlasniku Bloomberga LP, zahtjev za "discipliniranjem" Izraela i sprječavanje genocida u Gazi, što bi se moglo završiti, u slučaju da Izrael ne posustane, naftnim embargom koji bi definitivno urušio sve zapadne ekonomije i globalni finansijski sistem kojim upravlja Wall Street. Međutim, te špekulacije nisu nikada potvrđene, iako i intervju u Financial Timesu sa  savjetnikom Bijele kuće za energetsku sigurnost ide u tom smjeru.