Log in

Austrija se priprema za uvođenje digitalnog poreza

Cilj digitalog poreza je jasan - oporezovati kompanije poput Facebooka, Googlea i Amazona

VIENNA - Austrija je najavila uvođenje poreza tehnološkim kompanijama nakon neuspjelog pokušaja na nivou Evropske unije da posreduje u dogovoru o oporezivanju tehnoloških divova poput Amazona i Facebooka.

Ministri finansija EU-a nisu uspjeli u decembru postići dogovor o oporezivanju digitalnih prihoda uprkos francusko-njemačkom planu da pred sam sastanak osiguraju podršku inicijativi. Austrijski šestomjesečni mandat rotirajućeg predsjedavanja EU-om završava u utorak kada dirigentsku palicu preuzima Rumunija.

Evropski povjerenik za privredu Pierre Moscovici izjavio je nakon sastanka da se od plana oporezivanja na nivou EU-a nije odustalo. „Dodatno uz evropski plan ... mi ćemo napraviti korak na nacionalnoj razini, uvest ćemo digitalni porez u Austriji”, kazao je u subotu kancelar Sebastian Kurz.

„Cilj je jasan - oporezivati kompanije koje ostvaruju veliku zaradu na Internetu a gotovo i ne plaćaju nikakav porez - poput Facebooka i Amazona“, izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz bez dodatnih pojašnjenja.

Austrijski ministar financija Hartwig Loeger priprema prijedlog koji će biti dio porezne reforme u sljedećoj godini, stoji u priopćenju. Pojedinosti digitalnog poreza bit će objavljenje na sjednici vlade 10. i 11. januara.

Austrija je već najavila da će uvesti digitalni porez ako EU to ne učini, no u priopćenju austrijskog kancelara ne spominje se neuspjeh plana na evropskom nivou. „Ostvaren je veliki napredak na evropskom nivou (tokom austrijskog predsjedanja). Postignut je načelni dogovor da bi se na nivou EU-a trebao uvesti digitalni porez“, rekao je Kurz.

-8°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 4.83 km/h

  • 03 Jan 2019 -1°C -6°C
  • 04 Jan 2019 -2°C -7°C