Menu
RSS
Banner 01

MacGregor: Iran je poslao veoma jasnu poruku

Sjedinjene Američke Države nemaju apsolutno nikakvu strategiju za Bliski istok nego samo poslušno izvršavaju ono što planira i što hoće izraelski premijer Benjamin Netanjahu, kaže penzionisani pukovnik američke vojske i nekadašnji savjetnik Bijele kuće Douglas MacGregor u podcastu Redadect. "Netanjahu ima daleko veći uticaj u Vašingtonu od Joe Bidena, koji samo izvršava ono što on želi", objašnjava MacGregor.

Pukovnik MacGregor, jedan od najboljih poznavalaca američke vojske i čovjek sa znatnim vezama u Pentagonu, osvrnuo se i na nedavni napad Irana na izraelske mete u Iraku i Siriji. "Prvo morate shvatiti da je Iran imao veoma precizno ciljanje, uz upotrebu ekstremno preciznih balističkih projektila koji su bez ikakvih problema prošli kroz apsolutno sve mreže protuvazdušne odbrane Izraela i Sjedinjenih Država", kaže on.

Dodaje da su iranske snage uspjele bez ikakvih problema "provući" balističke projektile kroz sisteme zaštite, što predstavlja veoma važnu poruku i Izraelu i SAD. "Ako pogledate mete vidjet ćete da su napali recimo kuću u kojoj je živio agent Mossada, koji je slučajno Kurd ali je u suštini agent povezani sa izraelskim operativcima, kurdskim i operativcima Islamske države", objašnjava MacGregor.

Svi su ti operativci bili umiješani nedavno u teroristički napad Izraela u Iranu i Libanu, kao i u ubistvo više od stotinu civila i nekoliko vodećih ličnosti. "Ovaj iranski napad nije bio slučajnost nego pažljivo planirani napad. Sjetite se da su Iranci rekli da će uzvratiti nakon napada u njihovoj zemlji. Jedno vrijeme nisu ništa radili, ali evo sada su uzvratili. Uzvratili su veoma preciznim i efikasnim udarom balističkim projektilima", kaže.

"S druge strane, poslali su i poruku. Ako želite da ratujete s nama, morate da shvatite mi možemo da uradimo ovo širom regije (iranski projektili su preletjeli oko 1.230 kilometara i svi su veoma precizno pogodili mete, op. red.). Posebno to možemo učiniti Izraelu. Iran ima enorman raketni arsenal koji bi mogao doslovno da sravni Izrael sa zemljom", objašnjava MacGregor.

Sljedeća faza eskalacije sukoba, bar ono što radi Izrael, je poticanje rata sa libanskim Hezbollahom. "Poruka glasi mi smo u poziciji da uzvratimo, a vi niste pripremljeni za to", ističe MacGregor. "Dakle, mi klizimo u jednu jarugu očaja i rata i nemamo nikakvu strategiju o tome. Naša (američka) strategija na Bliskom istoku je da radimo tačno ono što  Netanjahu hoće. I to je sve. On naprosto ima daleko veći uticaj u Vašingtonu od Joe Bidena", pojašnjava penzionisani pukovnik američke vojske.

U slučaju pukovnika Douglasa MacGregora posebno vrijedi istaći da su se apsolutno sve njegove prognoze s početka rata u Ukrajini do danas ispunile, iako su bile u potpunoj suprotnosti sa službenim narativom američkih političara i tamošnjih propagandnih kanala, odnosno medija. U drugom je podcastu rekao da je Iran najvjerovatnije već sposoban samostalno praviti nuklearno oružje.