Menu
RSS
Banner 01

EU kažnjava Carslona zbog intervjua s Putinom?

Godine 1941. američki novinar Pierre Huss napravio je intervju sa njemačkim diktatorom Adolphom Hitlerom u Rusiji, koja je tada bila pod njemačkom okupacijom, i objavio ga na CBS News. Međutim, danas, gotovo 80 godina kasnije, zakonodavci EU žele kazniti američkog novinara Tuckera Carlsona zbog njegovog intervjua sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Guy Verhofstadt, bivši belgijski premijer i sadašnji član Evropskog parlamenta koji je pozvao EU da uvede "zabranu putovanja" bivšem voditelju Fox Newsa, rekao je za Newsweek da Carlson nije ništa više od "glasa" bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i Putina. "Kako je Putin ratni zločinac, EU mora sankcionisati sve koji mu pomažu", rekao je.

I bivši europarlamentarac Luis Gariocano rekao je za Newsweek da se slaže sa Verhofstadtom. "On (Carlson) više nije novinar, nego propagandista najgnusnijeg režima na evropskom tlu, koji je najopasniji za naš mir i sigurnost", rekao je. Zastupnik u Evropskom parlamentu Urmas Paet, koji je prethodno bio estonski ministar vanjskih poslova, rekao je za iste novine:

"Prije svega, treba imati na umu da Putin nije samo predsjednik agresorske zemlje, već ga traži Međunarodni krivični sud jer je optužen za genocid i ratni zločini", istakao je dodajući da "Carlson želi dati platformu nekome ko je optužen za zločine genocida, što je apsolutno pogrešno". "Ako Putin ima nešto za reći, onda on to mora reći pred Sudom".

"U isto vrijeme Carlson nije pravi novinar budući da je jasno izrazio svoje simpatije prema ruskom režimu i Putinu te da je neprestano omalovažavao Ukrajinu, žrtvu ruske agresije", dodao je. Dakle, za takvu propagandu zločinačkog režima možete završiti na popisu sankcija, a to se prvenstveno odnosi na zabranu putovanja u zemlje EU, prenosi ameriki medij ZH.

Carlson je u utorak objasnio da napravio intervju sa Putinom jer "većina Amerikanaca nema pojma zašto je Putin ustvari napao Ukrajinu ili koji su mu sada ciljevi". Dodao je da "mi nismo ovdje jer volimo Vladimira Putina, ne potičemo vas da se slažete sa bilo čim što bi Putin mogao reći u ovom intervjuu, ali mi vas pozivamo da ga obavezno pogledate. Trebali biste znati što više možete".

Prema Telegram kanalu za koji se vjeruje da ga vode novinari iz Kremlja, Tuckerov bi intervju mogao biti objavljen u četvrtak kasno poslijepodne. Carlson je prvi koji je službeno intervjuisao Putina od oktobra 2021., kada je Hadley Gamble sa CNBC-a ekskluzivno razgovarala sa ruskim predsjednikom, prenosi Reuters.

Ranije te godine, viši međunarodni dopisnik NBC Newsa Kiers Simmons napravio je sa Putinom ekskluzivni intervju 11. jula 2021. godine. Associated Press je također napravio intervju sa Putinom 3. septembra 2013. godine. I još nešto. Godine1997. CNN je napravio intervju sa Osamom bin Ladenom, vođom Al-Qaide, u špilji u Afganistanu.