Menu
RSS
Banner 02

Tucker Carlson objavio na X-u intervju s Putinom

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je poraz Rusije u Ukrajini "nemoguć po definiciji", ali je dodao da ne želi proširiti rat na susjedne zemlje poput Poljske i Latvije, objavljeno je u dugo očekivanom intervjuu američkog novinara Tuckera Carlsona sa ruskim predsjednikom. Putin je ponovio da je invazija na Ukrajinu bila neophodna kako bi se spriječilo da ta zemlja zaprijeti Rusiji ulaskom u NATO.

Negirao je da ima teritorijalne ambicije širom Evrope i naveo da će samo poslati trupe u susjedne zemlje ako su prvi napadnuti. "Ne morate biti nikakav analitičar, protivi se zdravom razumu uključiti se u neku vrstu globalnog rata. Globalni rat dovest će cijelo čovječanstvo na rub propasti. To je veoma očigledno", rekao je Putin. Ruski čelnik je rekao i da je njegova vlada u kontaktu sa Sjedinjenim Državama i da bi mirno rješenje rata bilo moguće samo ako Vašington prestane snabdijevati Ukrajinu oružjem.

"Ako stvarno želite prestanak borbi, onda trebate prestati dostavljati oružje. Bit će sve gotovo za nekoliko sedmica, a onda možemo dogovoriti neke uslove", rekao je Putin dodajući da Moskva "nikada nije odbila" pregovarati o miru sa ukrajinskim predsjednikom, iako još nije postigla svoje ciljeve u Ukrajini, uključujući i takozvanu "denacifikaciju".

Tokom dvosatnog intervjua u kojem je Putin dugo govorio o historiji istočne Evrope i Rusije, ruski čelnik je istakao da je i na početku rata bilo mirovnih pregovora sa Ukrajinom koji su bili "skoro finalizirani", ali je tada Ukrajina "odbacila sve te sporazume i poslušala upute zapadnih zemalja, evropskih zemalja i Sjedinjenih Država da se bori protiv Rusije do gorkog kraja".

Putin je krivicu za propast mirovnih pregovora svalio na noge Borisa Johnsona, bivšeg britanskog premijera. Ruski predsjednik je naveo da su se pregovori odvijali prije 18 mjeseci u Istanbulu i da je "Ukrajina potpisala sporazum", ali je odustala pod pritiskom Borisa Johnsona koji je rekao da je "bolje boriti se protiv Rusije".

"Činjenica da se (Ukrajinci) pokoravaju zahtjevu ili uvjeravanju gospodina Johnsona, bivšeg premijera Velike Britanije, čini se smiješnom. I to mi je jako tužno jer, kako je rekao gospodin Arakhamia, mogli smo zaustaviti ta neprijateljstva već prije godinu i pol. Ali Britanci su nas nagovorili i mi smo to odbili. A gdje je Johnson sada? A rat se nastavlja", istakao je Putin.

Putin i Carlson su također razgovarali i o širenju ukrajinskog rata. "Možete li zamisliti scenarij u kojem ćete poslati ruske trupe u Poljsku", upitao je Carlson u intervjuu. "Samo u jednom slučaju - ako Poljska napadne Rusiju", odgovorio je Putin i dodao: "Nemamo nikakvih interesa u Poljskoj, Latviji ili bilo gdje drugdje. Nakon što je njegov intervju sa Putinom emitiran na platformi X, Carlson je u videu objavljenom na svojoj web stranici rekao da je svatko ko vjeruje da će se Putin odreći Krima zbog mira je "ludak" te da "oni (Zapad) žele slabo vodstvo u Rusiji".